VIKTIGT imorgon!

Nu är det bara en dag kvar till lanseringen av VIKTIGT, en efterlängtad kollektion skapad av Ingegerd Råman, en av Sveriges mest kända glasformgivare och keramiker, tillsammans med formgivarna Nike Karlsson och Wiebke Braasch från IKEA.

Ibland kan det enkla vara det svåra. Att verkligen hitta kärnan och ta bort det irrelevanta. Vad är det egentligen som är viktigt? Resultatet blir något unikt och tidlöst som tar plats i sin lågmäldhet.

Tillfälliga VIKTIGT kollektion kommer till IKEA varuhusen den 20 maj 2016.

ikea_VIKTIGT_inspiration_1

Nyhet! VIKTIGT taklampskärm 399 kr, Ø57, H57cm

ikea_VIKTIGT_inspiration_2

Nyhet! VIKTIGT flugskydd 99 kr

Kollektion VIKTIGT är starkt präglad av Ingegerd Råmans avskalade formspråk. Här får materialet och hantverket stå i fokus. Produktutvecklingen har skett i samarbete mellan formgivarna och skickliga hantverkare i Polen, Indonesien och Vietnam.

”Hantverkstekniker från olika delar av världen är egentligen ganska lika. Även om vi arbetar med olika material vet jag hur andra hantverkare tänker, och då blir det enkelt att kommunicera. Vi har ett gemensamt språk.”

ikea_VIKTIGT_inspiration_4

Nyhet! VIKTIGT karaff med glas 149 kr

Ingegerd Råman är en av Sveriges mest framstående glasformgivare. Under sin långa karriär har hon formgett åt stora glasbruken, men även ritat bruksföremål och samarbetat med namnkunniga arkitekter. Hennes föremål har vunnit mängder av priser och själv är hon förärad med en professorstitel.

ikea_VIKTIGT_inspiration_3

Nyhet! VIKTIGT bringare 99 kr, 1.2L

Även om vi andra känner igen hennes avskalade design, vill Ingegerd Råman inte själv säga att hon har en egen stil. Men att hon har sina egna proportioner. Hon beskriver sin ambition som att hon vill skapa anonyma föremål med en tydlig avsändare. Ett kännetecken är att det aldrig finns handtag på Ingegerds Råmans muggar eller bringare.

”Handtagen är helt enkelt inte viktiga. De är alltid det första som går sönder, och om det händer så är hela föremålet förstört. Det handlar både om att minimera den risken och att ha en tydlig designstrategi.”

ikea_VIKTIGT_inspiration_5

Nyhet! VIKTIGT korg 249 kr

VIKTIGT utgår från material som glas, keramik, bambu och naturfiber. I samarbetet med kollektionen har Ingegerd Råman fått tillfälle att utforska nya material och hantverk.

”Att arbeta med naturfiber från vattenhyacint var en utmaning. Jag hade svårt för den bruna, tunga fibern. Men att känna motstånd kan vara en fördel. Utmaningen blev att hitta en väg till det vackra. Resultatet: två stora mönstrade korgar i brunt och svart som blev mina favoriter.”

Senaste inläggen