Världspremiär för SNOOZA!

Idag lanserar IKEA de första enheterna i SNOOZA, ett modernt högteknologiskt sängssystem anpassat till 2000-talets sömnmönster och vilokrav.

Vi fick en pratstund med Björn Lund, sömnforskare som i sedan flera år arbetar i bäddutvecklingsteamet på IKEA.

– Vi har i våra insamlade data kunnat se att en stor del av människors liv fortfarande tillbringas i sängen, men ändå skiljer sig dagens sängar i princip inte mycket från en björnfäll på lite granris i en grotta. Det som har blivit bättre är materialen, men nu tar vi äntligen ett steg till och ger sängen sin rättmätiga plats i ett modernt hem.

Allt tyder på att vi sover bäst i sängen

– Även om alternativa sovplatser som soffor, fåtöljer och dagbäddar ofta får stå för en del av nattsömnen så kan vi se att det i det nationella genomsnittet handlar om så lite som 7-9% – men det är ändå ett område där vi kan förbättra sömnkvaliteten avsevärt. ”Gå och lägg dig!” har varit lite av ett ledord under utvecklingen, vi vet att de flesta allra helst vill både somna och vakna i sin egen säng.

Rätt väckt för bästa effekt!

Sängar med SNOOZA har redan i grundutförandet ett antal integrerade funktioner för att förbättra både insomning, nattsömn och uppvaknande.

Inbyggda funktioner SNOOZA 1.0:

• Sömncentral med statistik, mäter kontinuerligt bland annat rörelseaktivitet, ljudnivåer och rumstemperatur.

• Väckningsfunktioner (Vibration, stegrande musik, fågelsång)

• Insomningsljud (Vågskvalp, valsång, sjöväderrapporter)

• Välj själv om sängen ska påminna dig vid läggdags genom inbyggd talsyntes, Facebook, SMS eller Twittermeddelanden på svenska eller engelska.

• Laddaruttag (USB) för smartphones och surfplattor.

• Möjlighet att trådlöst synkronisera och programmera sängens väckningsfunktioner via webbsida eller smartphoneappar.

En glad överraskning är att var tionde SULTAN-säng som sålts senaste året (2012-04-01 tom 2013-03-31) redan är utrustad med SNOOZA 1.0*, vilket innebär att utvecklingsteamet under tolv månader har haft tillgång till riktiga användardata för finslipning av funktioner och tillbehör inför vårens lansering.

Missa aldrig läggdags igen – smarta påminnelser på fem språk

Kommande tillbehör:

• SNOOZA LÅTA Trådlösa kuddhögtalare (Juni)

• SNOOZA STYRA Trådlösa styrenheter för automatisk aktivering av rullgardin, kaffebryggare och tv/radio. (Augusti)

• SNOOZA LYSA Sänglampor med inbyggd trådlös styrenhet och energisnål LED-armatur. (Augusti)

• SNOOZA SPARKA Snarkavkänningsmonitor som väcker den snarkande. Kommer även med vändarmar som extra tillval. (December)

* Så här ser du om din SULTAN är en SNOOZA 1.0:

Under sängramen i huvudändan sitter en trämönstrad 300×100 mm plastfilm, under vilken kontrollpanelen med USB-uttag är dold. Plastfilmen är lätt att ta dra loss genom att lossa ett av hörnen med t ex en matkniv och sedan dra klisterlappen diagonalt mot motstående hörn (se bild nedan).

Här hittar du den dolda panelen

Första gången SNOOZA aktiveras kommer du få en förfrågan om att trådlöst uppdatera mjukvaran, tacka ja till detta för att vara säker på att du laddar hem de allra senaste versionerna av sängens funktioner.

Snooza gott! 

/Daniel, Livet Hemma-redaktionen

Senaste inläggen