IKEA PS VÅGÖs comeback ringde vi upp stolens skapare Thomas Sandell.  

"/>

VÅGÖ: En klassiker återlanseras

Den syns i inredningsreportage världen över och har utsetts till en av framtidens antikviteter av ett välkänt arkitekturmagasin. Nu lagom inför IKEA PS VÅGÖs comeback ringde vi upp stolens skapare Thomas Sandell.  

Hej Thomas! Vilket var uppdraget när du skapade VÅGÖ?

– Att göra en möbel som fungerar både ute och inne. En låg fåtölj som är flexibel och passar i båda miljöerna. Det är viktigt att den är stapelbar och inte bredare än 88 cm så att den kan fraktas lätt.

Hade du räknat med att den skulle bli en sådan succé?

– Nej, egentligen inte. Den gick så lätt att ta fram. Jag visste direkt vad jag ville göra, gjorde den första modellen själv på Dramatens snickeri och sedan åkte jag ner till Lammhults och gjorde en till. Det blev ett fåtal förändringar, inte mycket alls.

IKEA PS VÅGÖ är ett populärt samlarobjekt på auktioner och på andrahandsmarknaden. Hur känns det?

– Det är roligt. Jag har sett fåtöljen användas i allt från köksreklam till flådiga arkitektritade hem i Brasilien. Jag har själv fyra VÅGÖ hemma, en i varje färg. Och så har vi några på kontoret också. 

Hur nära själva produktionen kommer man när man arbetar för Ikea?

– Det beror på. Jag har faktiskt varit i en fabrik i Kina och ritat produkter på plats åt dem. Jag är snabb på att produktutveckla och det sättet att arbeta passar mig bra. Man kan ta fram en prototyp direkt och det är lättare att se vilka tekniker som finns. 

Har du några IKEA produkter hemma?

– Ja, det har jag, några av mina egna saker. En bokhylla, en byrå, lite plastsaker och ett brickbord, allt från PS-kollektionen. 

Finns det något du skulle vilja ha som utgått ur Ikeas sortiment? 

– En Verner Panton-lampa från sjuttiotalet!

Vad arbetar du på nu?

– Bland annat ett bostadshus i Västervik, ett bostadsområde på Åland och bostäder och ett badhus i Umeå. Och så har jag gjort några produkter för ett par svenska producenter som jag tänkte lansera efter möbelmässan, när det lugnat ner sig lite.

Läs mer om VÅGÖ här.

Thomas Sandell

Thomas Sandell har varit verksam som arkitekt sedan 1985 och startade Sandellsandberg 1995, ett företag som arbetar gränsöverskridande med arkitektur, design och reklam. Han var med på Ikea PS första kollektion och har även skapat möbler för företag som Artek, B&B Italia, Cappellini, och Källemo.

Senaste inläggen