Trädgårdsskolan del 1

Många känner nog, precis som jag, att det vore nyttigt och roligt att kunna lite mer om odling och trädgårdsplanering. Vi hälsade på hemma hos Christina Ståhl, utbildad biodynamisk trädgårdsmästare, för att få lite grundläggande gröna råd!

Det är ett skönt och grönt intresse att driva upp egna kryddor och vackra blommor på balkongen eller i trädgården. – Sallad, rädisa och dill växter väldigt snabbt. Sår du nya frön en gång i månaden under april–augusti, har du alltid god tillgång under sommaren, tipsar Christina. Och det är alltid lika spännande att åka till handelsträdgården för att plocka ihop växter till “årets krukor”! –Tänk på var de ska stå, om det är soligt eller om det en skuggig plats. Lavendel, fjärilsbuske, stenkyndel, rosenstav, vädd och rudbeckia är exempel på växter som lockar till sig fjärilar, och är både vackra (bildgoogla!) och nyttiga för trädgården.

Anna L-B, Livet Hemma redaktionen

ikea_tradgard1_inspiration_1

Nyhet! IKEA PS 2014 bordet, 995 kr, är fällbart och passar perfekt som arbetsbord för odlingsbestyr, bordsskivan är extra hållbar för utomhusbruk och står emot både fläckar och repor eftersom den har en högtryckslaminerad yta. Nyhet! IKEA PS 2014 växthus 279 kr, ROXÖ stol 200 kr i pulverlackat stål, årets nya färg är grön, finns även i vitt och mörkgrått, PEKANNÖT vit kruka i rotting 199 kr med olivträdet OLEA EUROPAEA 349 kr, MANDEL kruka 129 kr med med olivbusken OLEA EUROPAEA 149 kr, FOTBLAD kruka med fat 19 kr i rödlera, IKEA PS 2014 bricka i björk 79 kr, LUSHOLM vitt trädgårdsset 29 kr i tre delar.

ikea_tradgard1_inspiration_2

Nyhet! IKEA PS 2014 växthus 279 kr är en gynnsam miljö för frön och plantor att gro i, kan användas både utomhus och inomhus, här med majsplantor som kommit en bit på väg och en sådd av rödbetor i mjölkkartong som precis kikat upp!

– Senaste årens vårar har varit kyliga och vårsådden har inte kunnat påbörjas lika tidigt som vanligt. Men man kan trotsa vädret genom att driva upp grönsaker i ett varmt fönster eller i ett litet miniväxthus. – Klipp bort en långsida på några sköljda tetraförpackningar. Fyll med såjord, strö frön i ett jämnt lager och toppa med vermekulit* så slipper du mossa och fukten binds och stannar kvar.

– Vattna sen lådorna dagligen, helst med en duschflaska för att undvika att frön flyter omkring i asken. Först upp ur jorden kommer hjärtbladen, nästa bladnivå kallas karaktärsblad, då är det dags att “kruka” växterna!

ikea_tradgard1_inspiration_3

ROXÖ stol 200 kr, AVBILDA bricka 49 kr med små grönsaksplantor i tidningskrukor. Ett enkelt och hållbart sätt är att använda tidningspapper och en aluminiumburk att forma de små krukorna med.

– Klipp remsor, ca 12–15 cm breda och en dagstidnings höjd.
– Rulla arket runt burken, en tredjedel viks in för att bilda
krukans botten.
– Doppa botten och ände i vatten för att binda konstruktionen. Fyll på med jord, blanda gärna i lite perlit (vulkaniskt material) för att förbättra rotutvecklingen och jordens dränering. Håll plantan fuktig.

När temperaturen tillåter, och plantan blivit tillräckligt stor är det bara att stoppa ner krukan precis som den är, i större kruka eller trädgårdsland.

ikea_tradgard1_inspiration_4

FOTBLAD kruka med fat 19 kr i rödlera, ROXÖ bord 395 kr, VILDAPEL kruka 59 kr i bambu, LUSHOLM vitt trädgårdsset 29 kr i tre delar.

* Vermekulit är en mineral som används inom trädgårdsodling eftersom manterialet ger luftning och dränering. Finns att köpa på plantskolor.

Foto: Ragnar Ómarsson

 

Senaste inläggen