Spaning: Kretsloppis!

Fler och fler har fått upp ögonen för att konsumera hållbart och ekologiskt, framför allt när det gäller livsmedel. Men hur gör man när det gäller inredning? Jo, man tänker kretsloppis!

Livet förändras hela tiden. Barn växer upp, man flyttar ut, ihop eller isär. Ibland till större, ibland mindre. Därmed förändras också våra behov. Genom att rensa ut och sälja eller skänka det du inte längre behöver, kommer din heminredning in i kretsloppet igen. Förr var det ”den som spar han har”, men nu är det mer slöseri med resurser att fylla förråden bara utifall att. Låt någon annan ta över och använda dina gamla grejer! Och när du köper nytt, titta gärna efter hållbara material och möbler som är tillverkade på ett hållbart vis.

Knep för att få igång kretsloppisen:

1. Rensa, skänk och sälj. Fråga runt, kanske förskolan nära dig vill ta över gamla, älskade barnmöbler? Skänk till välgörenhetsorganisationer förstås, sälj på loppis, bloppis eller auktionssajt på nätet. Är du IKEA FAMILY medlem kan du annonsera dina ”urvuxna” möbler från IKEA kostnadsfritt på Blocket.

2. Byt och låna. Varför inte ordna byten med grannar och vänner? Ett bord mot en soffa och så vidare. En annan idé är att dela på inredning. Barnmöbler som används under kortare tid kan till exempel två eller fler familjer dela på.

3. Bevaka. Sätt en automatisk bevakning av det du söker på olika annons- och auktionssajter. Förr eller senare trillar just ett exemplar av din önskemöbel in! På så vis hittade till exempel Livet hemma-redaktionen vintageskåpet från IKEA.

4. Våga fynda. På en loppis nära dig, fyndhörnan på IKEA eller till och med i grovsoprummet. Du kan göra hållbara fynd när du minst anar det. Om vi tar hand om och använder det som redan finns spar vi jordens resurser.

5. Upcycla. Använd något gammalt och gör något nytt. Det kan vara så enkelt som att lägga en ny mässingsskiva på ett sidobord med sliten ovansida eller så maffigt som att bygga ett dockskåp av en bokhylla. Låt behoven och lusten styra! Sök på Livet hemma efter DIY, och på Pinterest efter IKEA och upcycle och hacks, för fler idéer.

6. Titta efter möbler tillverkade av hållbara material. På IKEA hittar du till exempel skrivbordet LILLÅSEN av snabbväxande och resurseffektiv bambu, ALSEDA pall tillverkad av förnyelsebar bananfiber, FJÄLLA lådor av återvunnen papp och MÄSTERBY pall av återvunnen plast.

Jenny Gromark Wennberg, Livet hemma redaktionen

Spana in kretsloppisfyndet som Frida Eklund Edman, Fridasfina upcyclat!

ikea_kretsloppis_inspiration_1

Preloved, vintage, beggat. Det här stadiga 50-talsskåpet är fyndat på Blocket, och kommer ursprungligen från IKEA. En skjutdörr och två lådor är effektfullt målade i en blågrön nyans och benen är klädda i silver. Silvermetall tunn som tejp går att köpa i en hobbyaffär. Ett enkelt DIY som gör kretsloppisfyndet ännu mer personligt.

ikea_kretsloppis_inspiration_2

Blanda gammalt med nytt. Nyhet! SINNERLIG bringare 79 kr, SINNERLIG burk med lock, munblåst, 129 kr, SINNERLIG bordlampa frostat glas/kork, 599 kr, SINNERLIG flaskor 79-89 kr/st, IKEA 365+ vinglas 15 kr/st. FRASERA glas 15-19 kr/st, STOCKHOLM spegel 799 kr.

ikea_kretsloppis_inspiration_3

Håller i längden. Nyhet! SINNERLIG kruka 129 kr, SINNERLIG bringare 79 kr, SINNERLIG burk med lock, munblåst, 129 kr, SINNERLIG bordlampa frostat glas/kork, 599 kr, SINNERLIG flaskor 79-89 kr/st är några av favoriterna som Frida Eklund Edman handplockat.

ikea_kretsloppis_inspiration_4

Nyhet! VÅRVIND vas set om 2, 39 kr.

Foto: Elin Eklund Edman
Styling: Frida Eklund Edman

Senaste inläggen