Söt och syrlig sommartårta

Inget bakverk är väl så förknippat med högtider som tårtan. Sommaren är dessutom den perfekta tiden att både baka och äta tårta, särskilt med alla högtider som är i antågande.

Marängtårta med grädde och jordgubbar är en riktig klassiker, men med den syrliga rabarbercurden blir den om möjligt ännu godare! Både tårtbottnarna och curden går fint att förbereda någon dag i förväg.

Linda Lomelino, för IKEA Livet Hemma

En tekula är perfekt att pudra florsocker med. IDEALISK tekula 10 kr, KORKEN burk med lock 12 kr,
 VARDAGEN kökshandduk 39 kr, ARV BRÖLLOP uppläggningsfat med lock 149 kr, VARDAGEN förkläde 79 kr.

Marängtårta med rabarbercurd och jordgubbar

Ingredienser:
Marängbottnar
4 stora äggvitor
3 dl strösocker
1 tsk majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger

Rabarbercurd
250 g rabarber
1 dl vatten
1 stort ägg
1 dl (90 g) socker
finrivet skal av 1/2 citron
1 msk färskpressad citronsaft
2 tsk majsstärkelse
25 g smör

Topping
4 dl vispgrädde
500 g färska jordgubbar
färsk mynta
florsocker

Gör så här:
Marängbottnar
1. Värm ugnen till 150°C.
2. Vispa äggvitor tills de börjar skumma. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en fast, tjock maräng. Rör i majsstärkelse och vitvinsvinäger.
3. Bred ut marängen till två bottnar på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in plåten längst ner i ugnen och sänk värmen till 100°C. Grädda bottnarna i 1 h och 30 minuter. Stäng sedan av värmen och låt bottnarna stå kvar i eftervärmen i 30 minuter. Ta ut bottnarna ur ugnen och låt dem svalna helt.

Rabarbercurd
1. Skär rabarbern i centimetertjocka skivor. Lägg bitarna i en kastrull tillsammans med vatten. Låt blandningen koka upp. Rör om då och då och låt sjuda i 10 minuter eller tills rabarbern är helt mjuk. Mosa samman allt och pressa blandningen genom en sil, låt så mycket som möjligt av vätskan rinna ner i en skål. Vispa i ägg, socker och citronskal. Rör ut majsstärkelsen i citronsaft i en liten skål och blanda med de andra ingredienserna. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen igen.
2. Värm på medellåg värme under ständig omrörning tills blandningen tjocknar. Ta bort kastrullen från värmen, passera genom en sil igen och rör i smöret. Låt curden svalna något, häll upp i en ren burk och ställ sedan in i kylskåp för att bli helt kall. Vill du att curden ska svalna lite snabbare går det bra att sätta kastrullen i ett kallt vattenbad.

Sätta ihop tårtan
1. Vispa grädden. Ansa jordgubbarna och skär i halvor eller fjärdedelar. Lägg den första bottnen på ett tårtfat. Bred på hälften av rabarbercurden. Bred på lite mindre än hälften av grädden ovanpå curden.
2. Lägg på nästa botten, bred på resterande grädde och toppa med jordgubbar. Pudra lite florsocker ovanpå och dekorera med några myntablad. Servera direkt.

Separera äggvita och äggula. VARDAGEN bringare med gradering 29 kr, VARDAGEN serveringsskål 29 kr, VARDAGEN ballongvisp 59 kr, VARDAGEN kökshandduk 39 kr.

Underbart syrlig rabarbercurd! VARDAGEN kökshandduk 39 kr, KORKEN burk med lock 12 kr.

Marängen ska bli tjock och fast, du ska kunna hålla skålen ovanför huvudet utan att den rinner ut!
 VARDAGEN ballongvisp 59 kr, VARDAGEN kökshandduk 39 kr, VARDAGEN skål 49 kr, RÖRT sked 19 kr, VARDAGEN skål i off-white 19 kr/2 styck, KORKEN burk med lock 12 kr.

Dekorera med färsk mynta. Fräscht och gott! KORKEN burk med lock 12 kr, VARDAGEN kökshandduk 39 kr, ARV BRÖLLOP uppläggningsfat med lock 149 kr, VARDAGEN serveringsskål 29 kr.

Fotograf: Linda Lomelino

Senaste inläggen