Snart välkomnar vi FJÄLLTÅG!

Den 1 december lanserar vi en helt ny textilkollektion i begränsad upplaga. FJÄLLTÅG utgår från mötet mellan dåtid och nutid. Det enkla och det romantiska. Det massproducerade och det handgjorda. Inspirationen är hämtad från Sverige vid 1880–1920, en tid då samhället stod med ena foten i industrialismen och den andra i bondesamhället.

Det finns inte en berättelse om textilkollektionen FJÄLLTÅG – det finns flera. Alla delar bär på en egen historia, bokstavligt talat. Den finklädda kvinnan från 1900-talets början som pryder designer Mina Karamis sammetskudde är ett exempel. Sybehören som designer Maria Bergström tecknat för hand på ett påslakan är ett annat.

FJÄLLTÅG handlar om kärleken till hantverket och textilen.

Kollektionen tar vara på, och för vidare, kunskapen om textil och alla dess möjligheter. Från en tid då själva materialet utgjorde en del av paletten, och färgerna baserades på naturliga pigment. Då lappning och lagning var en del av textilens livscykel; ett slags naturligt återbruk där påslakan fick nytt liv som kuddfodral eller en del av ett lapptäcke.

Dåtiden är fångad och omtolkad på designer Mina Karamis kuddar. Den unga damen kommer ursprungligen från ett fotografi som Mina hittade på en loppis.

– Jag tycker att bilder med en okänd historia är spännande. För hundra år sedan fick man kanske bara sitt porträtt taget en eller två gånger i livet. Man klädde upp sig i det finaste man hade. Jag tycker kvinnan på kudden är väldigt vacker. Det var självklart att hon skulle tryckas på sammet – som en hyllning till henne, och andra kvinnor från den tiden.

”Finns det något svenskare än en kohage? Motivet hittade jag på ett gammalt vykort som jag tror var skickat från Stockholms skärgård.” Designer Mina Karami

Foto: Patric Johansson

Stylist: Camilla Krishnaswamy

Senaste inläggen