Smaskens bjuder på frukostbullar

Annika Ingemarsson driver Smaskens.nu, en matblogg med hög integritet och trogna fans. Till vardags lagar hon gärna långkok i ugnen och jäser frukostbullar långsamt i kylen över natten. Smart, särskilt som Annika har en stor familj med fyra barn.

— Mat är ett av de största och främsta glädjeämnena i livet, säger Annika Ingemarsson. Om man ska skala ner livet så är familj, vänner, god mat och att få hålla sig frisk det som betyder något. Och att matblogga lite!

Hon startade Smaskens 2008 och matlagningsintresset har bara ökat. Hon missionerar för bakade patéer och är förtjust i styckningsdelarna som kräver lite mer omsorg. Annika handlar gärna hos en riktig slaktare och shoppingen i sig är ett nöje.

— Det är nog samma känsla som när en modebloggare gör ett riktigt fynd, säger Annika och beskriver en fin lammrygg i rosa plastsilkespapper och vaxat papper.

Hon gillar kontrollerad matlagning i ugnen, för under tiden gör man något annat.

— Jag har upptäckt det fantastiska med att långlaga! In i ugnen med en köttbit på morgonen och ut klockan 17 när det är dags för middag. Det viktiga är att ha en spis som klarar att hålla så låga temperaturer.

Annika är uppvuxen med hembakt bröd och för henne är det självklart att baka. Hon tipsar om att jäsa degen långsamt över natten i kylskåp om du vill ha frukostbullar, och jäsa över dagen om du vill ha bröd till middagen. Sen tar det en kvart och vips har du nybakat bröd. Annikas motto är att ett bra recept är till för att spridas och bjuder här på sina frukostbullar med morot och mandel. Till dessa passar en god lagrad ost och engelsk apelsinmarmelad. Varsågod!

Frukostbullar med morot och mandel
Recept: Annika Ingemarsson

50 gram jäst
4 dl vatten
1 dl kallpressad rapsolja
2 tsk salt
3 dl fint rivna morötter
1 dl grovt hackad sötmandel
2 dl rågmjöl
10 dl vetemjöl

Lös jästen i vattnet. Blanda i olja, salt, morötter och mandlar. Häll i mjölet och arbeta väl med degkrokar, tills alltsamman blandats ordentligt och degen känns smidig.

Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter. Sätt gärna på ugnen efter halva jästiden, så att du är säker på att den hunnit bli varm när det är dags att grädda bröden.

Forma cirka 14 små bullar av den degen. Var mycket lätt på handen! Är du det minsta tveksam till om du fixar att forma bullar, så avstå. Dela då i stället degen i lagom antal bitar med en degskrapa, och hysta helt sonika upp bullstora degstycken på en plåt klädd med bakplåtspapper.

Grädda i 12-15 minuter längs ned i ugnen på 250 graders ugnsvärme.

Kika in på LIVET HEMMA imorgon! Då delar Annika med sig av recept på tjusigt svart bröd. Och titta gärna in på Smaskens.nu för mer långlagat och bakat!

Foto: Nina Broberg

1b-smaskens_0204_01a-smaskens_0287_01c-smaskens_0267

Senaste inläggen