SMAKRIK rapsolja – med hjärta av guld

En god nyhet i alla bemärkelser är den nya IKEA SMAKRIK. En serie nyttiga rapsoljor, ekologiskt producerade i Skåne med omtanke om både människor, djur och natur.

SMAKRIK framställs omsorgsfullt av gårdar som familjeägda Gunnarshögs gård på Österlen, som har funnits i generationer. Bilden av vajande guldgula rapsfält med surrande bin som pollinerar och vetskapen om att inget konstgödsel kommit i närheten bidrar till den positiva och goda energin kring de nya rapsoljorna. SMAKRIK rapsolja finns både som pressad, perfekt för stekning, i såser och för bakning, och kallpressad i tre smaker; dill, timjan och vitlök. Oljorna är inte bara organiskt framställda de är också hälsosamma för våra kroppar. IKEA kocken och matutvecklaren David Johansson förklarar varför rapsolja är mer populär än någonsin: Den har låg fetthalt, innehåller vitamin E och K och nyttiga OMEGA 3 fettsyror, och den passar för all slags matlagning. – Den pressade oljan är perfekt i en hemgjord majonnäs och den kallpressade oljan med dill är perfekt att ringla över en god lax innan servering!

Anna Lenskog Belfrage, Livet Hemma redaktionen

Nytt! SMAKRIK rapsoljor odlas och skördas organiskt på skånska guldgula rapsfält.

Nytt! SMAKRIK rapsolja 250 ml 25 kr, kallpressad med smak av timjan.

Nytt! SMAKRIK rapsolja 250 ml 25 kr, kallpressad, Nytt! FLITIG tallrik 15 kr/st, OFANTLIG assiett 39 kr/st, RUSTIK bestick 24 delar 279 kr/st.

Grillade grönsaker med burrataost och örtig rapsolja

4 portioner

Ingredienser:
1 knippe färska gröna örter
10 ml SMAKRIK rapsolja
Några droppar citronjuice
225 g sköljda bondbönor
4 lökar, halverade på längden
4 jalapeños
salt och peppar, efter behag
2 färska bollar burrata

Steg för steg

1. Blanchera örterna (med stjälkar) i 10 sekunder, i kokande, saltat vatten. Lägg sedan örterna i ett isbad.

2. Låt örterna rinna av, och mixa dem med stavmixer, tillsammans med rapsoljan.

3. Lägg ett kaffefilter i en sil som placeras över en skål, och häll örtpurén i filtret. Låt rinna över natten. Smaksätt med några droppar citronjuice och en nypa salt.

4. Pensla bondbönor, lökar och jalapeños med några doppar av rapsoljan. Tillsätt salt och peppar efter smak.

5. Värm upp en grillpanna på medelhög till hög värme. Lägg i grönsakerna och bondbönorna i pannan och grilla dem lätt runtom.

6. Öppna bondbönorna på längden, och skiva jalapeños.

7. Lägg upp bondbönorna och grönsakerna på en tallrik. Lägg burratabollarna på toppen och ringla över den örtiga rapsoljan.

Servera med ett gott bröd!

Nytt! SMAKRIK rapsolja 250 ml 25 kr, kallpressad, ARV tallrik 29 kr/st, RUSTIK bestick 24 delar 279 kr/st.

Senaste inläggen