Skräddarsydd ljuddämpare

Min femtiotalslägenhet är på det hela taget rätt trivsam – men sparsamt möblemang och hårda betongväggar ger en rätt ödslig akustik. Vad göra? Ja, en ljuddämpare kanske?

En knasig idé och några timmar senare är det lugn och ro i soffhörnet, och den årliga genomgången av alla cyklarnas hjul blir ett rent nöje. En lång spellista och ett glas vin kompletterar arbetsmiljöreformen.

Två kvadratmeter frigolit, en längd av SARITA och några knappnålar var allt som krävdes för att få sin egen Christo i vardagsrummet. Kuddfloran fick ett välbehövligt tillskott av bara farten – äntligen är det slutbråkat om vem som ska ha storkudden.

På bilden: Gamla kuddfavoriten STOCKHOLM har fått sällskap av GOSA TULPAN, klädd i KAJSASTINA, och lagomvarma pläden DAGNY. STOCKHOLM soffbord trivs bra med den gamla sextiotalssoffan (och rymmer massor av verktyg när hela vardagsrummet goes verkstad – men lägg något skyddande på!).

Tanken med akustikpanelens veckade profil är att sprida ljudvågorna i rummet och undvika att de studsar fram och tillbaka mellan väggarna. Utformningen är inte vetenskapligt underbyggd, men det fungerar! 

Skivorna är skurna med en fintandad kökskniv (och stort tålamod). En smalare bit limmad i vinkel längs ena kanten ger profilen och på baksidan sitter längsgående reglar, också de i frigolit. Hela panelen blir så lätt att den kan fästas på väggen med kardborrband.

Kombinationen av den råa frigoliten och det tunna svarta tyget är lite punkig, med en bestämd känsla av tonårsrum. Men det är ett nöje att bara ligga i soffan och följa ljusets skiftningar. Man kan bli kvar en stund…

Att sy ett kuddfodral är enkelt – titta bara på ett vanligt örngott och gör likadant. Att sy blixtlås eller knapphål är förstås en annan femma, men en remsa kardborrband håller ihop på ett prydligt sätt.

Andreas S, Redaktionen Livet Hemma

IKEA STOCKHOLM Kudde, 149 kr

GOSA TULPAN Kudde, 79 kr

KAJSASTINA metervara, 49 kr/m

DAGNY Pläd, 249 kr

IKEA STOCKHOLM Soffbord, 2 495 kr

Senaste inläggen