En seg och god jul

Julkola är mitt favoritgodis i juletider. I år testar vi två smaker som gör julen ännu godare. En hemmagjord lakritskola med flingsalt och en variant fullproppad av jul – pepparkakskola.

Dekorera kolan med krossad pepparkaka och flingsalt på lakritskolan. Att bryta av det söta med salt är supergott och förhöjer smakerna. Söta inslagna kolor i en fin pappersask eller strut blir perfekta presenter i jul till sötsugna vänner och familj. Gör många kolor när du ändå är igång, de har en tendens att försvinna snabbt.

Hanna Meijer, redaktionen Livet Hemma

Se även förra årets mumsiga julkola med polkagriskross här!

Från pappershoppen kommer dom fina svarta askarna, perfekt att packa lakritskolor i.

Lakritskola

3 dl vispgrädde

3 dl strösocker

1 dl ljus sirap

1 msk kakao

3 msk lakritspulver (går även bra med krossad turkisk peppar)

2 tsk smör

flingsalt till dekoration

Olja ett bakplåtspapper och lägg i en form med ca mått 16×26 cm. Häll vispgrädde, strösocker, sirap och lakrtitspulver i en tjockbottnad, vid kastrull. Rör runt så allt blandas ordentligt. Låt kolan koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör ibland men inte alltför ofta. Har man inte kökstermometer går det bra att göra ett kulprov, dvs häll 1 tsk kola i iskallt vatten och låt svalna. Om det går att rulla ihop till en kula är den klar. Tillsätt smör och häll upp kolan i formen. Låt svalna. Klipp i bitar, strö över flingsalt och slå in kolan i smörpapper. Förvara kallt.

FÖRTJUST fylls med pepparkakskola och en klassisk karamellstrut blir ett fint julpaket till någon som varit extra snäll i år.

Pepparkakskola

100 g smör

2 dl vispgrädde

3 dl strösocker

1 dl ljus sirap

1 tsk salt

Smaksättning:

2 tsk pepparkakskryddor

Finhackade pepparkakor till dekoration

Olja bakplåtspapper och lägg i en form med ca mått 16×26 cm. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt vispgrädde, strösocker, sirap och salt och låt kolan koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör ibland men inte alltför ofta. Har man inte kökstermometer går det bra att göra ett kulprov, dvs häll 1 tsk kola i iskallt vatten och låt svalna. Om det går att rulla ihop till en kula är den klar.  Tillsätt pepparkakskryddorna och rör om. Häll upp kolan i formen och låt svalna. Klipp i bitar och slå in kola i smörpapper eller servera direkt med smulad pepparkaka på. Förvara kallt.

Fotograf: Roland Persson

Matsylist: Victoria Nordström

Senaste inläggen