Så här ser OMTÄNKSAM design ut

Om du undrar hur OMTÄNKSAM design ser ut, titta närmare! Nu släpper IKEA en samling produkter med smarta ergonomiska funktioner för hela livet.

Med hjälp av experter och personal inom vården har IKEA designat en rad produkter för hemmet med lite extra inbyggd ergonomi.

OMTÄNKSAM innehåller bland annat ett porslin du kan tappa i golvet utan att det går sönder, greppdukar i silikon, greppvänliga bestick och ergonomiska sittkuddar. Dessutom lanseras en OMTÄNKSAM fåtölj med bland annat högre sitthöjd och rygg, plus avtagbara armstödsskydd med småfickor för fjärrkontroll till exempel.

Anledningarna till att man är i behov av lite extra komfort och stöd hemma kan vara många, berättar kreativ ledare Britt Monti, som lett arbetet med kollektionen.

– Utgångspunkten har varit att undersöka hur IKEA kan bygga in ergonomiska funktioner i befintliga produkter som är bra för alla, med insikten om att vi alla blir äldre. Många av produkterna är också bra för barnfamiljer, den som är gravid eller har en tillfällig eller permanent funktionsnedsättning.

Små förändringar gör stor skillnad

I utvecklingen av produkterna samarbetade arbetsgruppen med bl.a. Uddevalla Kommun, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, ergonomer, läkare, vårdbiträden och anhöriga till personer med funktionsnedsättning.

– Bland annat möblerade vi en provlägenhet dit vi bjöd in experter för att få synpunkter på funktioner i inredningen. Mycket av den ergonomiska inredningen som finns idag är specialanpassad för professionell vårdmiljö. Vi ville skapa en inredning som är ergonomisk utan att ge avkall på det estetiska. En modern design gör att du kan ha de här föremålen hela livet om du vill.

Vad är hon extra stolt över i kollektionen? Svaret kommer utan tvekan.

­– Porslinet. Det är vackert och tillverkat i härdat specialglas som håller om du tappar det. Det har en rundning som gör att du lätt får upp mat på skeden och en silikonring i botten som gör att det inte glider eller repar. Dessutom blir det mindre buller när du staplar porslinet. Tallrikarnas lilla bräm gör det enkelt att greppa – perfekt för vilken äldre person som helst, eller för den delen barnfamilj eller skolmatsal.

Nytt! OMTÄNKSAM fåtölj 2 495kr. Fåtöljen har hög rygg, svankstöd och en justerbar nackkudde som hjälper dig att sitta bekvämt, även om du stannar länge. De höga armstöden avlastar dina armar och är bra stöd när du reser dig upp eller sätter dig ner. Avtagbara armstödsskydd med fickor är perfekta för alla småsaker du vill ha nära till hands.

Nytt! OMTÄNKSAM stolsdyna 149 kr. Stolsdynan har en mjuk skumfyllning som avlastar och formar sig efter din kropp. Antiglidmaterial på undersidan håller dynan på plats.

Nytt! OMTÄNKSAM greppduk 19 kr. OMTÄNKSAM greppduk är tillverkad av mjuk, slitstark silikon och hjälper dig att öppna envisa burklock.

Nytt! OMTÄNKSAM serie. Djup tallrik med antiglid 35 kr, tallrik med antiglid 35 kr, tallrik med antiglid 39 kr, tablett med antiglid 39 kr, bestick 129 kr/12 delar.

Nytt! OMTÄNKSAM svankkudde 129 kr. Svankkudden hjälper dig att sitta rakt. Du fäster enkelt kudden på din favoritstol med de fastsydda kardborrebanden.

Senaste inläggen