STOCKHOLM kollektionen. På Kägelbanan i Stockholm visade vi upp möbelserien som säljstartas i varuhusen den 1 april 2013.

Uppdatering 2013-03-18: STOCKHOLM kollektionen kommer till varuhusen den 5 april.

"/>

Pressvisning: STOCKHOLM

Igår hölls det pressvisning för den nya STOCKHOLM kollektionen. På Kägelbanan i Stockholm visade vi upp möbelserien som säljstartas i varuhusen den 1 april 2013.

Uppdatering 2013-03-18: STOCKHOLM kollektionen kommer till varuhusen den 5 april.

Vi passade på att prata med designer Ola Wihlborg, om hans tankar kring kollektionen.

Hej Ola! Hur gick det till när ni tog fram den nya STOCKHOLM kollektionen?

– Jag fick ett inspirationsmaterial från IKEA. Det handlade om naturen och organiska former, med mycket fokus på materialval. Jag började skissa på förvaring till vardagsrummet, vitrinskåp och tv-bänkslösningar. Sen gav det sig naturligt att bygga ut kollektionen, för att få in de organiska formerna som finns i soffborden. Till sist lade vi till olika dekorationsföremål. Ju större kollektionen blev, ju lättare var det att hitta formen i de produkter vi lade till. 

Ni har arbetat mycket med materialet valnöt. Hur kommer det sig?

– Det är något speciellt med valnöt, det känns lite exklusivt. Vi kände att det var rätt för den här kollektionen och något som många människor skulle vilja ha just nu.

Vad är det som gör denna STOCKHOLM kollektionen så speciell? 

– Den är betydligt större än de tidigare. Den här sträcker sig genom hela hemmet, sovrum och matplats.

– Målet är att den ska vara tillgänglig och tilltala många människor. Det ska vara lätt att hitta en favorit och den ska passa alla människor, gammal som ung. Alla ska hitta något som de gillar och de ska fungera som solitärer i hemmet.

Är det någon produkt som du känner utmärker sig från resten?

– Matsalsbordet är en av mina favoriter. Det är en produkt som förmodligen aldrig skulle kommit in i det ordinarie IKEA sortimentet, då det är 2,4 meter långt. Bordet  har det ”extra utrymmet” som finns i STOCKHOLM serien, det är stabilt och ger en känsla av ett ärligt material.

STOCKHOLM kollektionen handlar mycket om att leva med sina möbler. Ett hållbarhets-tänk. Är det en trend du ser fortsätter under de närmsta åren?

– Vi måste tänka på det när vi tar fram nya produkter, det går inte att bortse från. Just nu är det mycket fokus på funktion, hållbarhet och komfort. Jag hoppas verkligen att det blir ännu mer fokus på det – möbler som man kan leva med länge.

Ola Wihlborg, designer STOCKHOLM.

STOCKHOLM stol, grön eller valnötsfärgad, 1 985 kr

STOCKHOLM vas, 40 cm, grön, 349 kr/st

Organiska former och material.

STOCKHOLM kuddfodral, 50×50 cm, ruta/beige, 99 kr.

Johanna R, Livet Hemma-redaktionen

Fotograf: Andreas Slättner

Senaste inläggen