Premiär! IKEA ART EVENT 2016

Idag kommer IKEA ART EVENT 2016 till varuhusen! Under några veckor i vår förvandlas IKEA till världens största konsthall och gör det möjligt för alla att investera i fin fotokonst till ett lika fint pris.

IKEA ART EVENT 2016 är en tillfällig kollektion som består av 11 affischer från 11 samtida konstnärer från hela världen. Konst är i allra högsta grad en personlig upplevelse.

Den kan vara inspirerande, tankeväckande eller svårbegriplig – något som blir ett samtalsämne samtidigt som det är en njutning för ögat. Bra konst slår an något hos oss människor, den får oss att känna, oavsett anledning. Vad tycker du om bilderna i IKEA ART EVENT 2016? Här kan du se alla verken och tycka till direkt! Välkommen på vernissage!

Tillfälliga kollektionen IKEA ART EVENT 2016 säljstartas den 22 april 2016 och säljs på alla svenska IKEA varuhus och på IKEA.se/ARTEVENT. IKEA ART EVENT 2016 bild, 91×61 cm, 99 kr/st

ikea_artevent_2016_inspiration_1

”Att ta ett riktigt bra foto är som att laga en god måltid eller att bita i ett perfekt äpple – lukten, smaken, det krispiga ljudet – allting förenas. Det är så ett bra foto känns. Djupt tillfredsställande.”, Bobby Doherty.

Det är ingen slump att den Brooklyn-baserade fotografen Bobby Doherty använder ätbara liknelser när han beskriver sitt arbete. Som anställd fotograf vid New York Magazine är matfotografering hans levebröd. Det innebär att han lägger många timmar på att besöka marknader på jakt efter matvaror och föremål som kan spela huvudrollen i hans kraftfullt stiliserade, lätt surrealistiska bilder.

ikea_artevent_2016_inspiration_2

Tanya Long kallar inte sig fotograf, snarare konstnär som arbetar med fotografi. Ända sedan sin tid på fotoskola har hon varit intresserad av att reducera fotografin till sin essens: ljus och tid.
– Hur mycket kan man ta bort och fortfarande kalla det ett fotografi? Jag använder inte kamera eller negativ. Jag arbetar i ett färgmörkrum, utan säkerhetsljus. Jag kan inte se något, men jag kan känna vad jag gör,
säger Tanya Long.

ikea_artevent_2016_inspiration_3

Jill Greenberg, framför allt känd för sina mänskliga och ömsinta porträtt av björnar och apor, har en lång historia av att lägga till målerieffekter i sina verk. Trots att hon valde fotografiet för länge sedan, har hon aldrig slutat att måla på fritiden. På senare tid har Jill fört de två konstformerna närmare varandra.
– Jag har länge velat hitta sätt att föra in måleriet i mina foton på ett sätt som fungerar, säger Jill Greenberg.

I hennes senaste konstprojekt, Paintings, går Jill ännu längre och kombinerar måleri och foto på ett helt nytt sätt.
– Jag älskar fortfarande fotografi och jag älskar handens avtryck, så det här var en perfekt visuell lösning där jag kunde göra alltihop, säger hon.

Senaste inläggen