Porterlimpor som gå-bort-present

Det finns få saker som kan charma människor så mycket som att bjuda på nybakt bröd, tycker Annika Ingemarsson, matbloggaren bakom Smaskens.nu. Här får du recept på Annikas goda porterlimpor med fänkål. Finfina att ge bort i present!

Vi har slagit in Annikas limpa i kökshandduken TEKLA med röd rand, som i sig är en liten present, för bara 1,50 kr styck. Brödet blir en personlig och charmig gå-bort-present i ett annorlunda omslagspapper. Fint, eller hur?

Annika har ett alldeles särskilt knep för att få brödet så välgräddat.

— Jag låter plåten stå inne i ugnen och bli het innan jag ska grädda brödet. Det ger en värmeskjuts underifrån och degen reser sig! Ha en varm plåt så får du ditt eget alternativa stenugnsbageri, tipsar Annika.

Ofta står det i brödrecept att du ska värma vattnet till degvätskan, men det tycker Annika att du kan låta bli. Degen bearbetas och blir varm ändå och du slipper riskera att jästsvamparna dör. När degen står som en ballong är den färdigjäst.

Är du orolig att degen är överjäst tar du snabbt fram en brödform, smörjer och mjölar den. Häll ner degen och in i ugnen, säger Annika. För allt går att fixa, även en överjäst deg.

Porterlimporna med fänkål är ett spisbröd som passar till hemlagad ärtsoppa och annan höstmat. Annika äter det gärna med rökt skinka. Varsågod!

Porterlimpor med fänkål
Recept: Annika Ingemarsson

1 paket jäst
1 flaska Carnegie Porter (0,5 liter)
0,5 dl mörk sirap
2 tsk salt
2 msk fänkålsfrön, stött i mortel
2 dl rågmjöl
10 dl vetemjöl

Rör ut jästen i portern. Tillsätt salt, sirap och fänkål. Arbeta med degkrokar eller bakmaskin ned rågmjölet och vetemjölet ordentligt i degspadet. Täck över degen, och låt den jäsa i åtminstone 45 minuter, men inte längre än en timma.

Sätt ugnen på 200 grader efter halva jästiden, så att den garanterat är varm när det är dags att grädda bröden. Låt plåten som bröden ska gräddas på stå kvar inne i ugnen och bli het.

Strö lite vetemjöl på köksbänken. Stjälp ut degen på mjölet. Dela den i två lika stora delar, och forma försiktigt ihop dessa till två limpor. Ta ut plåten ur ugnen, och täck den med ett bakplåtspapper. För försiktigt över limporna till plåten, och ställ genast in den i nedre delen av ugnen. Grädda limporna i cirka 30 minuter.

Det går givetvis bra att baka dessa limpor i formar, om man så önskar. Smöra och mjöla formarna noga innan du lägger ned bröden i dem.

Baka Smaskens frukostbullar
Baka Smaskens svarta bröd

Foto: Nina Broberg

3a-smaskens_0210

Senaste inläggen