Påsktapas

Tapas är perfekt plockmat som gör succé på påskbordet. En klassisk spansk tortilla med potatis och lök, grillade padrónes (små gröna paprikor) och bläckfisk serverad direkt ur pannan är jättegott och enkelt att tillaga.

Spanjorerna älskar sina tapas och i Baskien finns det en variant som kallas pintxos som serveras på en bit bröd med en tandpetare i. Man plockar på sig olika pintxos från bardisken och när man är mätt och nöjd går man till kassan där dom räknar ihop tandpetarna som är kvar på tallriken, sen är det bara att betala. Servera dina tapas med goda oliver, ett gott bröd och ett gäng tandpetare så får gästerna förse sig själva.

Hanna Meijer, redaktionen Livet Hemma

TRIVSAM assiett, blå 29 kr, MAGASIN skärbräda set om 2, björk 39 kr, GYNNSAM skalkniv, mörkgrå 79 kr

GRILLAD BLÄCKFISK

1-2 kokta bläckfiskarmar

1 chili, hackad

koriander, hackad

olivolja

citron

Så här gör du:

Skiva armarna i ca 2 cm tjocka skivor. Grilla snabbt i en het panna. Krydda med chili, koriander och citron. Ringla lite olivolja över innan servering.

Skål och tallrik ur TRIVSAM serien, GRILLA grillpanna 99 kr, SENIOR stekspade 39 kr.

TORTILLA

500 g potatis

1 gul lök 

2 msk olivolja 

6 ägg 

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

Så här gör du:

Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Låt svalna något. Halvera potatisen och skär sedan i 1/2-1 cm tjocka skivor. Skala, dela och strimla löken. Fräs den mjuk, utan att den tar färg, i en stor stekpanna med olivolja. Tillsätt potatisen. Vispa ihop äggen med salt, peppar och timjan. Häll äggsmeten i pannan och rör om försiktigt med en gaffel så smeten fördelas jämnt. Stek på svag värme i ca 10 minuter. Stjälp upp tortillan på en tallrik och vänd tillbaka den i pannan. Stek i ca 5 minuter på den andra sidan. Ta ut och låt svalna. Skär upp i bitar och lägg upp på fat.

Piementos de padrón

Grilla padrónes i en grillpanna, när dom fått ordentligt med färg och börjat mjukna lägger du dom på ett fat och ringlar en god olivolja över. Salta med flingsalt och servera.

 

Fotograf: Roland Persson

Matstylist: Elin Åström

Senaste inläggen