NIPPRIG – genuint hantverk

Vid Vietnams Mekongdelta växer vattenhyacinten rikligt – den skördas, torkas och flätas till korgar, mattor och andra användbara produkter. Den 27/3 kommer en ny tillfällig kollektion till IKEA varuhusen som består av möbler och inredningsdetaljer i förnyelsebara naturmaterial som vattenhyacint, rotting, bambu och sjögräs.

NIPPRIG kollektion är ett kreativt samarbete mellan IKEA och lokala producenter i Indonesien och Vietnam. Här kombineras traditionella tillverkningsmetoder med svensk design och en dos IKEA kunnande. För designern Nike Karlsson var en av designprocessens fördelar att få vara på plats i tillverkningslandet och det bästa med kollektionen – arbetet som utfördes tillsammans med de lokala tillverkarna.

NIPPRIG är en tillfällig kollektion och säljs i begränsad upplaga från 27 mars 2015. (Ej Gävle, Örebro eller IKEA.se)

ikea_NIPPRIG_hantverk_inspiration_1

NIPPRIG 2015 golvkudde 149 kr/st.

– Jag gillar att den här kollektionen visar upp bägge av våra världar – svensk design och lokalt hantverkskunnande. Att den är gjord av förnyelsebara material gör den bara ännu bättre, säger Nike Karlsson.

ikea_NIPPRIG_hantverk_inspiration_2

NIPPRIG 2015 kruka 79 kr/st (H27cm), kruka 129 kr/st (H36cm).

NIPPRIG kollektionen är en hyllning till naturmaterial och lokalt hantverkskunnande – hela vägen från start till mål. NIPPRIG kruka består av lokalt skördad vattenhyacint och är gjord av en hantverkare som använt traditionella flättekniker.

ikea_NIPPRIG_hantverk_inspiration_3

NIPPRIG 2015 sidobord 299 kr, fåtölj 399 kr.

”Det är materialet som gör att den här möbeln ser ut som den gör. Formerna måste vara runda, inte raka, och man måste tänka i böjda linjer. Jag har varit i Vietnam och Indonesien några gånger så nu tror jag att jag börjar förstå. För varje besök lär jag mig mer. Det är otroligt inspirerande platser att vistas på” Nike Karlsson, designer

ikea_NIPPRIG_hantverk_inspiration_4

NIPPRIG 2015 matta, slätvävd 79 kr (B76×L114cm), matta, slätvävd 59 kr (Ø74cm).

NIPPRIG mattor är handvävda av vattenhyacint och sjögräs, två naturligt hållbara och förnyelsebara material.

Senaste inläggen