Naturromantik i jul

För att bjuda på lite extra inspiration inför julen bad vi floristen Karin Sandberg på Solgårdens Blommor i Nockeby att göra några spännande och personliga blomsterarrangemang.

Vi ville testa gränserna mellan snittblomma och krukväxt och valde transparenta vaser för att visa blommorna med jord och rötter i genomskärning, och ge en känsla av natur och växthus med inspiration från botaniska bilder. Här använde vi några favoriter från IKEA – vaserna/skålarna CYLINDER, REKTANGEL och BLOMSTER.

Karin driver sedan tre år tillbaka Solgårdens Blommor tillsammans med sin mamma Birgitta. Butikens inspirerande exponering gör det lätt och lustfyllt att se blommor och växter som en del av inredningen och hemmet.

— På julen vill vi såklart ha våra älskade klassiker som hyacinten, amaryllisen och tulpanen, säger Karin, men det kan ju vara roligt att testa en ny kombination eller färgskala, och blanda in oväntade detaljer som ett grovt rep bundet kring en ensam och sirligt vacker julros.

Hur kan du hjälpa dina kunder att komma hem med ”rätt” blomma?

— Man lär sig se på människor vad de kan tänkas tycka om och vi kan t ex be kunderna ta med en bild på ett fönster eller en plats för att vi tillsammans ska komma fram till vilken växt som passar. Det är en viktig del av kvaliten att visa omtanke och vara lyhörd för den som är osäker i sitt val eller vill ha något extra.

Jag har gått kurser i inredning och det är till stor hjälp när det gäller att tyda och förstå kundernas önskemål.

Vad är trenden just nu inom blommor och växter?

— Jag ser ingen särskild enskild trend mer än att männsikor ser blommor som en nödvändighet, något man unnar sig för att må bra. Kanske bara en liten blomma till nattduksbordet att vakna med, blommor är omtanke om sig själv och andra!

Vad är ditt bästa tips för den som är intresserad av blommor?

— Blommor och växter har ju en fantastisk förmåga att lyfta ett rum och göra hemmet levande. Våga experimentera, de flesta blommor klarar sig fint med lite vatten, ljus och kärlek!

Julrosen står i CYLINDER Vas/skål 3 st, 199 kr

Tulpanerna tillsammans med Ranunkel och Viburnum står i REKTANGEL Vas, 149 kr

Echeveria står i BLOMSTER Munblåst skål, 89 kr

Foto: Nina Broberg

Senaste inläggen