Månadens material: Gjutjärn

Gjutjärn är perfekt för matlagning och passar alla typer av spisar, från öppen eld till induktionshäll. Det tål riktigt höga temperaturer, håller värmen länge och sprider den jämnt.

FAVORIT grillpanna i gjutjärn är vacker att servera direkt ifrån och ger frestande grillmönster på fisken, grönsakerna eller köttet. En gryta i gjutjärn blir bara bättre med tiden ju mer man använder den och ska helst diskas med hett vatten och en diskborste. Diskmedel behövs inte utan torkar istället ut gjutjärnet. Återfetta gärna grytan eller pannan lite då och då med oliv- eller matolja, då håller din gjutjärnsgryta i en evighet.

Gjutjärn är mest förknippat med matlagning men gjuttekniken gör det lätt att designa komplexa former och idag ser vi fler produkter tillverkade av gjutjärn. Den vackra svarta färgen och tyngden i produkterna gör dem unika och har länge varit en klassiker i köket. Vi får väl se om materialet sprider sig till våra andra rum också. 

Hanna Meijer, redaktionen Livet Hemma

Tungt och vackert nattsvart. På AINA Metervara står BJÖRKEFALL Ljusstake, 59 kr, med FAVORIT Grillpanna, 349 kr, och FAVORIT Stekgryta med lock, 349 kr.

Fotograf: Nina Broberg

Senaste inläggen