Leva med ljus

Under vinterhalvåret när vi inte får dagsljus mer än några timmar per dag blir det än viktigare med bra belysning som ger oss energi och underlättar det vi gör hemma, men också skapar en känsla av trivsel och trygghet.

Det naturliga solljuset är inspirationskällan till all belysning, Smart belysning kan nu med en timer efterlikna en soluppgång med ett sakta ljusnande sovrum under mörka vintermorgnar! Och för att vi ska må bra behöver vi mer belysning än vi tror, ett vardagsrum kan till exempel behöva upp till tio ljuskällor, beroende på rummets storlek.

Några enkla tips att tänka på kring den svåra men roliga konsten att inreda med ljus: Titta på rummet i dagsljus och se hur det naturliga ljuset sprider sig, tänk att du ska tillföra ljus i tre lager, funktionsbelysning, stämningsbelysning och allmänt ljus. Det behövs en bra blandning mellan ett diffust jämnt ljus och riktat koncenterat ljus. Tänk efter var du gör vad, i soffan, runt matbordet eller vid skrivbord och bokhyllor. Växter kan också må bra av lite extra ljus!

Det tredje helt ovetenskapliga men trösterika tipset är att det är helt OK att förälska sig i en lampa bara för att den är snygg! Jag ska villigt erkänna att jag köpt flera lampor utan att först tänka på var de ska stå eller vilket ljus de ger, men det finns faktiskt alltid plats för en fin lampa! Några av redaktionens favoritlampor är funktionsklassiker som TERTIAL, ARÖD och HEKTAR serien, och för ett trivsamt allmänljus älskar jag ljuset som rislampor ger, så de nya lamporna STORUMAN får bli höstmörkrets bästa tips!

Anna Lenskog Belfrage, Livet Hemma redaktionen

Läs mer om hur du inreder med ljus i vår Belysningsguide.

Det naturliga solljuset är inspirationskällan för all slags belysning

Nytt! NYMÅNE taklampa 399 kr, har ett raster både upptill och nedtill som skyddar mot bländning men ger ett fint allmänljus och ett behagligt ljus över matbordet.

Att kombinera flera ljuskällor är bra för rumsligheten, här en HEKTAR taklampa 199 kr, som ger ett behagligt ljus över matbordet och en TERTIAL arbetslampa 79 kr, som kan riktas mot den plats på bordet där arbete eller läxor behöver lite extra ljus.

Arbetslampan RANARP 399 kr, är perfekt för skrivbordet med sitt riktade ljus som går att justera i höjd- och sidled.

Med smarta FLOALT ljuspaneler 799-1 295 kr är det lätt att skapa stämning. Med hjälp av fjärrkontrollen kan du tända, dimma och växla mellan kallt och varmt ljus i tre steg.

Vi kan behöva all hjälp på traven vi kan få för att komma upp ur sängen under vinterhalvåret, LEDBERG ljuslist 149 kr, JANSJÖ vägg-/klämspot 129 kr, SINNERLIG taklampa 599 kr i bambu som ger ett varmt stämningsfullt ljus, Nytt! RÄLLEN laddplatta för trådlös laddning 159 kr.

Senaste inläggen