Låt oss vara HÅLLBARA IHOP

De små sakerna gör större skillnad än du tror. Med rätt tänk är det lätt att leva mer hållbart, och det är både enklare och roligare att göra det tillsammans! Hållbara Ihop är ett projekt av IKEA i samarbete med världsnaturfonden WWF.

Under mars – april 2017 genomför IKEA och Världsnaturfonden WWF ett projekt där 20 hushåll landet runt får hembesök för att ställa om till ett mer hållbart sätt att leva. Att välja vegetariskt, återanvända, ta tillvara på matrester och minska vattenförbrukningen är några av de busenkla knepen som hjälper oss på vägen mot en mer hållbar vardag.

Vi kommer långt med enkla medel! Tillsammans gör vi världens skillnad.

Läs mer om projektet och få fler tips här.

Mat står för en fjärdedel av vår klimatpåverkan. Den goda nyheten är att hälsosamt och hållbart faktiskt går hand i hand. Vi mår till exempel bra av att dra ner på rött kött som är den mat som påverkar klimatet allra mest. När du väljer ekologiskt bidrar du till biologisk mångfald och att minska mängden gifter i ekosystemet. IKEA grönsaksbullar är ett gott och enkelt vegetariskt alternativ!

Genom att återanvända och förlänga livet på våra saker sparar vi både in energin och materialet som det går åt att göra nytt, plus att vi inte bidrar till sopberget. Med enkla medel går det att förnya föremål och ge dem ett andra liv. Tvätta avtagbar klädsel för att få bort fläckar eller köp ny soffklädsel istället för en helt ny soffa.

Idag slängs ungefär en tredjedel av all mat som produceras, vilket ger stark negativ klimatpåverkan helt i onödan. Absolut sämst är att slänga kött och mjölk eftersom djurproduktionen orsakar särskilt stora utsläpp av växthusgaser. Liksom lagad mat eftersom det redan har gått åt energi för att göra den.

Sommaren 2016 fick vi akut vattenbrist i sydöstra Sverige. Som tur är finns enkla sätt att spara på dropparna. Undvik t.ex. att diska under rinnande vatten, fyll istället diskhon. Du kan också spara många droppar genom att installera en snålspolande kran, då går det åt upp till 50% mindre vatten och du gör av med mindre energi för att värma det. Supersmart!

Senaste inläggen