IKEA ART EVENT 2016: Konst för alla!

Den 22 april kommer tillfälliga kollektionen IKEA Art Event 2016 till varuhusen. Under några dagar i vår förvandlas IKEA till världens största galleri där först till kvarn får möjlighet att investera i fantastisk konst, till ett fantastiskt pris.

Konst är i allra högsta grad en personlig upplevelse. Den kan vara inspirerande, tankeväckande eller svårbegriplig – något som blir ett samtalsämne samtidigt som det är en njutning för ögat. Bra konst slår an något hos oss människor, den får oss att känna, oavsett anledning.

IKEA Art Event 2016 är skapad av 11 samtida konstnärer från olika delar av världen. Annika von Hausswolff (Sverige), Mandy Baker och Rankin (Storbritannien) är några av konstnärerna bakom kollektionen som består av konstaffischer med 11 motiv, som spänner från det abstrakta till det figurativa i en spännande och personlig mix.

Tillfälliga kollektionen IKEA Art Event 2016 säljstartas den 22 april 2016 och säljs på alla svenska IKEA varuhus och på IKEA.se/ARTEVENT. IKEA Art Event 2016 bild, 91×61 cm, 99 kr/st

ikea_IAE_inspiration_1

– IKEA Art Event handlar om att göra konst tillgänglig för många människor. Vi vill göra det möjligt att inreda ett hem med konst som ett naturligt inslag – och vi vill att konstverken ska vara både unika och prisvärda, säger Henrik Most, kreativ ledare på IKEA of Sweden.

ikea_IAE2016_inspiration_1

Ända sedan Annika von Hausswolff hittade sina föräldrars böcker om nordiska brottsfall har hon fascinerats av fotografi och hur man kan berätta en historia utan att avslöja allt. Med hjälp av iscensatta fotografier – en konstform hon alltid återvänder till, hur många avstickare hon än gör – bjuder hon in betraktaren till en värld någonstans mittemellan det dokumentära och det fiktiva.

– Det som avbildas, åtminstone när det gäller analogt foto, har faktiskt existerat framför kameran. Du kan iscensätta och låtsas, men det finns alltid ett spår av verkligheten i bilden. Det är något som verkligen fängslar mig, säger Annika von Hausswolff.

Den senaste tiden har hon börjat undersöka den fotografiska blicken – hur vårt medvetande har förändrats på grund av fotografin.
– I dag är det omöjligt att tänka sig en värld utan fotografi, säger hon.

I Annikas fall är det sant på mer än ett sätt.
– Fotografi är min stora passion. Det innehåller så mycket och omfattar själva apparaten, tekniken och ögat, säger hon.

ikea_IAE2016_inspiration_2

Mandy Barker är en fotograf med ett uppdrag. Med bilder som är lika vackra som de är oroväckande, berättar hon om en havsmiljö som bokstavligen drunknar i plastskräp.

– Jag vill inte väcka skuld, men jag hoppas att jag kan skapa medvetenhet, säger Mandy Baker.

ikea_IAE2016_inspiration_3

Rankin var med och grundade det ikoniska magasinet Dazed & Confused på 90-talet och startade Hunger för bara några år sedan. Han har dessutom avbildat fler supermodeller, filmstjärnor och musiker än de flesta. Bakom allt han gör finns en uppriktig kärlek till fotografi som kommunikationsmedel.

Senaste inläggen