KNIXHULT – bingo i bambu!

Den nya lampserien KNIXHULT, formgiven av Emma Olbers, är ett litet men viktigt steg mot att alla IKEA produkter ska vara 100% cirkulära senast 2030. Genom att ta tillvara delar av bambun som annars skulle kasserats kan dubbelt så mycket av den redan hållbara plantan utnyttjas i produktionen.

Emma Olbers har som designer en vision att göra produkter som är bra ur alla aspekter, och det inkluderar att de ska vara bra för vår planet. – Jag är glad att vi med KNIXHULT använt ett koldioxidpositivt material, tagit vara på mer av råvaran och gjort en lampa med ett naturligt utseende som håller länge, berättar Emma. Anna Granath, produktutvecklare på IKEA, åkte tillsammans med Emma till Vietnam för att lära sig mer om bambu. Tillsammans med lokala hantverkare kom de fram till ett sätt att väva som minskade bambuavfallet mer än de någonsin trodde var möjligt. – Vi märkte att mycket material med en annan färgton skulle kastas, vanligtvis används bara bambuns lättaste färgade material, säger Emma. Det var också en utmaning att övertyga de begåvade hantverkarna att vi för KNIXHULT även trodde på det som de tidigare såg som avfall kunde bli till något vackert, berättar hon. – Vi är också mycket nöjda med att hela lampan går bra att källsortera och att vi inte använder någon metall eller plast förutom vad som finns i belysningskomponenterna, säger Anna. KNIXHULT kommer som taklampa, golvlampa och bordslampa och sprider ett varmt och naturligt ljus.

Anna Lenskog Belfrage, Livet Hemma redaktionen

Nytt! KNIXHULT bordslampa 349 kr, bambu, Nytt! KNIXHULT golvlampa 599 kr, bambu, Nytt! KNIXHULT taklampa 549 kr, bambu, design Emma Olbers.

Nytt! KNIXHULT bordslampa 349 kr, bambu.

Nytt! KNIXHULT taklampa 549 kr, bambu.

Flätning av en KNIXHULT lampskärm.

Emma Olbers tillsammans med den lokala producenten i Vietnam.

Senaste inläggen