Julens finaste råvara

Kål är säsongens supermat – ljuvligt gott och vackert dessutom fullpackat med vitaminer och mineraler. Ljummen brysselkålssallad med sidfläsk och rostade valnötter serveras direkt ur pannan.

Vacker och underbart god rödkål serveras finstrimlad med honungsdressing och rostade hasselnötter. Ett fräscht och krispigt tillskott på julbordet. Två goda julsallader som passar till det mesta eller som egna rätter.

Hanna Meijer, redaktionen Livet Hemma

I rödkålssalladen har vi också finstrimlad savoykål, en röd och grön sallad perfekt till jul serverad i fina skålen TRIVSAM. Nyhet! GRIPANDE salladsbestick i bambu 49 kr.

Krispig rödkålsallad med äpple och rostade hasselnötter 6 pers

½ litet rödkålshuvud


1 liten bit savoykål (går att utesluta)


1 stort äpple (gärna svenskt höstäpple)


2 msk citronsaft


100 g hasselnötter, rostade

Dressing:
1 dl rapsolja

3 msk vitvinsvinäger

2 tsk honung


salt och peppar att smaka av

Skiva kålen tunt och lägg iskallt vatten ca 10-30 minuter och häll av, låt torka på handduk eller slunga torrt. Gnid de varma, rostade nötterna i en handduk så skalet går av. Skala äpplet, kärna ur och skär i tunna stickor och blanda med citronsaft så det inte mörknar. 
Rör ihop dressingen och blanda ordentligt med kålen, gärna med händerna. Tillsätt äpplet och toppa med hasselnötterna. Dra några varv med pepparkvarnen och servera som tillbehör eller bara som den är.

Färsk brysselkål är supergott och kombinationen med sidfläsk och rostade julnötter är smarrigt. SENIOR stekpanna 249 kr, PROPPMÄTT skärbräda 29 kr.

Ljummen brysselkålsallad med valnötter och pancetta 4 pers (som tillbehör)

500 g brysselkål


300 g pancetta


4 dl valnötter, rostade


3 msk, honung


100 g bladspenat


1 vitlöksklyfta, finhackad


1 ekologisk citron, zest plus

2 msk citronsaft

1 msk plockad backtimjan (eller vanlig färsk eller torkad timjan)


olja och smör att steka i


salt och peppar

Börja med att skär pancettan i grova tärningar. Stek i panna med lite olja till gyllenbruna och lite knaprig yta. Under tiden, rensa brysselkålen, dvs ansa roten och ta bort ev bruna blad och dela på mitten. Stek i olja på ganska hög värme till gyllenbrun yta. Salta och peppra, tillsätt vitlök, timjan och fräs en minut till. Ringla över honungen och en klick smör. Rör runt, sänk värmen något och fräs några minuter tills de börjar bli mjuka. Blanda ihop bladspenat, varm brysselkål, citronsaft, pancetta i en skål och toppa med citronskal och rostade valnötter.

Fotograf: Roland Persson

Matstylist: Victoria Nordström

Senaste inläggen