IVAR – rebellen som blev folkkär

Hyllan IVAR fyller 50 år 2018, och har en spännande historia bakom sig. Vem hade trott att en enkel lagerhylla i obehandlat trä skulle bli en modern bloggfavorit?

– Då, i slutet på 1960-talet, fanns något som hette Marknaden på IKEA Kungens kurva, säger Lennart Ekmark som precis tackat för sig efter 52 år i tjänst hos IKEA.
– Där hamnade möbler som Ingvar Kamprad köpt in på resor i Östeuropa för att vara snäll mot fabrikerna, och andra produkter som hamnat på IKEA på ett eller annat sätt men som inte var rumsrena nog att få plats i det riktiga varuhuset.
Där, på Marknaden, hittade Lennart Ekmark den enkla lagerhyllan i obehandlat trä. Hur just den kommit dit är lite oklart, men mest troligt kom den från ett överskottsparti hyllor som interner inom kriminalvården tillverkat för statligt bruk. Lennart blev överförtjust i den och lyckades flytta den från Marknadens skamvrå till möbelutställningen 1968.
– Den var ju dödsskön! Jag och min fru som också jobbade på IKEA tyckte att den var precis vår stil. Vi, liksom i princip alla andra, var ju väldigt vänster på den tiden. Vi gillade allt som var okonventionellt.
Hyllan, då ännu utan namn, fick agera katt bland hermelinerna på möbelutställningen, där den stod sida vid sida med möbler i teak, valnöt och trä. Men Lennart Ekmark hade rätt, den var helt rätt i tiden. Med sitt låga pris och sin enkla konstruktion passade den alla – oavsett stil och plånbok. 1970 flyttade hyllan in i IKEA sortimentet, och där har den stannat sedan dess.

Att ta lagerhyllan från garaget till vardagsrummet blev nyckeln till IVARs framgång. Här ett uppslag ur IKEA katalogen 1971.

Lennart Ekmark kallar den inte bara för ”IKEAs bästa hylla”, utan också för en av varuhusets ”främsta kulturbärare”. Den har ett lågt pris så att de flesta har råd med den, den är praktisk, den är ungdomlig och den är, inte minst, hållbar.
– IVAR görs i massivträ, det är i princip omöjligt att slita ut den. Dessutom tar den vara på träråvaran på bästa sätt, för hyllplanen kan limmas ihop av mindre bitar som blivit över vid tillverkningen av dyrare möbler. Den är hållbar på alla sätt, säger Lennart Ekmark.
Under de fem decennier som gått har hyllan bytt namn inte mindre än fyra gånger. Från namnlös lagerhylla till BOSSE till INGO till UFFE för att slutligen få sitt nuvarande namn IVAR 1984.
– Om man skulle ställa alla fem hyllorna bredvid varandra skulle nog ingen se skillnad på dem, men det har hänt små, små saker med konstruktionen. Till exempel så har hålen för hyllplanen ändrat plats en aning, och då måste man byta namn på hyllan så att kunder som vill komplettera förstår att de nya delarna kanske inte längre passar perfekt till deras gamla delar. Men nu har den ju hetat IVAR i en evighet!

Delarna ur IVAR serien kan användas på många sätt. Här har vi gjort en vikskärm med IVARs gavlar och rotting, läs mer och se fler inspirationsbilder härSTOCKHOLM 2017 soffbord i ask rotting 899 kr, OFANTLIGT skål 49 kr, FLÅDIS korg 99 kr, SKÅDIS klämma 30 kr/2 st och SKÅDIS krok 30 kr/5 st.

Förutom ett antal namnbyten har det också hänt andra saker med IVAR sen den där flytten från Marknaden år 1968. IVAR har gått från praktisk förvaring till en möbel som speglar ägarens personlighet. Det obehandlade träet har gjort IVAR till en av de möbler som är allra enklast att ”hacka” i IKEA sortimentet. Måla, betsa, klä in med tapet, fräsa spår i luckorna, sätta på handtag, knoppar och ben. Hyllgavlarna går att förvandla till vikskärmar, och med de nya plåtdelarna är möjligheterna närmast oändliga. IVAR är en kameleont, och just därför har han också blivit en storsäljare. Idag, tack vare kreativa inredningsbloggare världen över är IVAR dessutom ständigt aktuell, ofta i nya skepnader.
– Det är så lätt att ”privatisera” IVAR, så att säga, säger Lennart Ekmark. – Men det har IKEA kunder alltid gjort, i Tyskland var de otroligt kreativa redan på 1970-talet och hittade på nya roliga kombinationer med delarna och använde färg för att förändra den.

DIY-projekt med IVAR är inget nytt fenomen. Här lite inspiration ur 1974 års IKEA katalog.

Idag är det närmast självklart att ge IVAR en ny personlighet. Måla, betsa, komplettera, förändra. IVAR klarar allt. IVAR skåp, furu 595 kr, NORSBORG 3-sits soffa, Finnsta vit/björk vit 4 495 kr, GULLKLOCKA kuddfodral, gul 59 kr. 

Men nu då? IVAR firar sin 50-årsdag med att visa upp sina nyheter – plåttillbehören kommer i februari 2018 i vitt lack vid sidan om de grå. Räcker en sån utveckling för att ge IVAR 50 år till i våra hem? Lennart Ekmark tvekar inte:
– Det är jag helt övertygad om. Alla behöver en IVAR. Alla hushåll, i alla tider.

I februari kommer de senaste nyheterna i IVAR serien. Nytt! IVAR skåp med två dörrar 795 kr, Nytt! IVAR låda vit 149kr,  Nytt! IVAR krok för gavel, vit. IVAR gavel 100 kr. SKÅDIS förvaringstavla, vit 179 kr. 

4 saker du inte visste om IVAR

· Första namnet BOSSE fick den efter den kända boxaren Bosse Högberg som då satt i fängelse – ett lämpligt namn för en hylla som tillverkats inom kriminalvården. (Att den senare fick namnet INGO är därför inte så förvånande.)

· IVAR har vid flera tillfällen varit bäst säljande IKEA produkt, bland annat 1992 och 1996.

· 1984 fick IVAR pryda baksidan på IKEA katalogen, då precis omdöpt och med texten ”hyllan som är så perfekt att det bara är namnet vi kan ändra på”.

· Anledningen till att IVAR har så många delar beror bland annat på att IKEA investerade i en fabrik mitt i furuskogen i Sovjetunionen i början på 1980-talet. Produktionen blev så effektiv att IKEA inte hann sälja allt som producerades, men istället för att minska produktionen utvecklade man IVAR för att kunna sälja mer.

Maria Soxbo, Husligheter, för Livet Hemma 

IVAR får sitt nuvarande namn, och baksidan på IKEA katalogen 1984.

Senaste inläggen