Intervju: Pella Hedeby, stylist

Pella Hedeby är stylist och inredare och driver bloggen Stil inspiration. Innan jul fick Pella i uppdrag att styla bilder för Livet Hemma – och i vår kommer vi att få se mer av hennes inspirerande miljöer här på bloggen!

Vi har pratat med Pella om, bland annat, kommande vårtrender och fått ett tips på hur man kan uppdatera och ge en ny look till ett vanligt vitrinskåp.

Hej! Vad är de hetaste trenderna inom inredning våren 2015, enligt dig?
–  Mycket trä, gärna en mix av nättare moderna volymer i ljusa träslag tillsammans med rustikare detaljer, flätade förvaringskorgar etc. Textilier, gärna i tvättade linnestrukturer och mjuk bomull, mixas i vårens ljust grå nyanser kombinerade med pudriga rosa och beigea toner. Övriga material som papper och spröd keramik förstärker det luftiga uttrycket. Årets trendväxt kaktusen utgör en snygg kontrast till den nätta och mjuka looken i hemmet. Placera en större solitär i en kruka på golvet eller gruppera mindre exemplar i glasvaser eller enkla krukor.

Berätta hur du gjorde om skåpet LIATORP! Är det ett enkelt DIY-projekt?
–  När jag tillsammans med min kollega Marie Ramse inredde en nyproducerad lägenhet så letade vi efter en förvaringsmöbel med patina som kontrast till den för övrigt nya inredningen. Lösningen blev en uppdatering av skåpet LIATORP som med lite målarfärg fick en snygg vintage-look. Vi valde att endast måla skåpet utvändigt för att låta detaljerna i skåpet framträda tydligare mot den vita insidan.

pella_skåp_4

Allt du behöver till förvandlingen är:
Svart halvblank snickerifärg, pensel, maskeringstejp och fint sandpapper

pella_skåp_3

”Börja med att sandpappra ytorna lätt. Maskera därefter glasrutor och kanterna på den vita insidan, sedan är det bara att måla.”

pella_skåp_1

”Den svarta färgen täcker ofta bra, så 2 lager räcker om du dessutom vill ha en lite sliten och ”slarvig” yta för mer vintage karaktär.”

pella_skåp_2

LiATORP vitrinskåp 3495 kr i ny kostym!

(Samtliga bilder är lånade från Pellas egna arkiv. Bilden ovan har hon tagit tillsammans med fotograf Kristofer Johnsson.)

Har du något smart (budget)tips på hur man kan göra stor förändring hemma, men med små medel?
–  Med färg kan du enkelt förändra uttrycket i ditt hem. Störst effekt får du genom att måla en vägg. Helt plötsligt framträder möbler och tavlor på ett helt nytt sätt. Eller varför inte måla in även en möbel, en bokhylla, sänggavel eller tavellister i samma nyans som väggen för en spännande look.

Vart ska man börja och tänka på om man vill inreda ett nytt rum? 
–  Utgå ifrån önskad funktion i rummet och skissa upp lämpliga volymer. Det är viktigt att storleken på möblerna stämmer överens med rummets proportioner för att inredningen ska kännas harmonisk. En färg på väggarna gör stor skillnad i inredningen. Ju mörkare färg desto mer ombonad och intim känsla i rummet. När det gäller val av möbler och inredningsstil så är det fint att det finns en röd tråd genom hela hemmet.

–  Samla gärna inspirationsbilder, riv ut bilder ur magasin eller använd Pinterest
t ex för att sortera in inredningsdetaljer, färger, möbler etc som hjälpmedel vid val av inredningen. Låt inredningen växa fram över tid. Snabba impulsinköp tenderar vi att tröttna på. Ett tips är att lösa funktionerna med praktiska ersättare till du tänkt igenom helheten. Stapelbara pallar är ett bra exempel på detta. Dessa fungerar inte bara som extra sittplatser vid matbordet utan kan även användas som avlastningsbord intill soffan, som sängbord eller helt enkelt som en dekorativ trave i något tomt hörn.

pella_porträtt

Pella Hedeby, stylist och inredare, driver bloggen Stil inspiration.

Senaste inläggen