Inred med vintagemattor

Att inreda med en vintagematta är ett enkelt sätt att få en lyxig patina och en personlig, ombonad känsla hemma. Här har vi valt en PERSISK REDYED matta i vackra nyanser som inramning till en läshörna i vardagsrummet. Matcha med bokryggarna i hyllan och inspireras att slå dig ner till en mysig lässtund. Gärna direkt på golvet. 

De persiska vintagemattorna på IKEA köps in från olika delar av Iran och är ofta 20-30 år gamla, vissa upp till 50 år. De som är i tillräckligt bra skick tvättas och repareras för att återfå lyster och fräschör som en ny matta. Vissa färgas eller så klipps luggen ner för ett nytt uttryck.

Om mattorna är trasiga med stora hål i återanvänds de till s k patchwork-mattor, då man syr ihop olika delar till en ny, personlig kombination. Ingen matta är den andra lik. Det handlar om upcycling och recycling där allt material återanvänds. Det som inte går till nya mattor blir t ex stoppning i puffar. Dessa patchwork-mattor heter PERSISK MALAYER och finns just nu i begränsad upplaga på IKEA varuhusen.

Pella Hedeby, Livet Hemma-redaktionen

ikea_vintagematta_inspiration_1

Den silkeslena ytan på Nyhet! PERSISK REDYED matta 9995 kr, inbjuder till en lässtund direkt på golvet.

ikea_vintagematta_inspiration_2

Nyhet! Vintagematta PERSISK REDYED 9995 kr. VALJE bokhylla vit lärk, 995 kr, SÖDERHAMN fotpall med klädsel Replösa beige, 1695 kr, HENRIKA pläd ljusbeige, 149 kr, FORMAT arbetslampa 249 kr, RUNDLIG skål vit, 79 kr, SINNLIG doftljus 12 kr/25 kr, NYTTJA ram 29 kr.

Foto: Ragnar Ómarsson

Senaste inläggen