Inred med POÄNG shui!

I år är det 40 år sedan den första IKEA fåtöljen POÄNG såg dagens ljus. Det är en pigg möbel som i dagarna fyller jämnt – nu släpps nya versioner av klassikern.

Det har ofta dragits paralleller mellan den japanska minimalismen och den avskalade skandinaviska designen och kärleken till trä. Fåtöljen POÄNG är i många avseenden ett fysiskt bevis på det eftersom den är ritad av den japanska arkitekten Noboru Nakamura som var anställd på IKEA när idén till fåtöljen föddes.
– Anledningen till att jag ville åka till norra Europa var att deras design var fulländad och kreativ. Produkterna var trevliga, roliga och sköna att beröra. Samtidigt som de hade mening och värde, säger Nakamura.

ikea_POANG_inspiration_3

Nyhet! POÄNG fåtölj i björkfanér och läder, 2 495 kr.

ikea_POANG_inspiration_2

Sedan lanseringen har POÄNG gjorts i ett otal varianter och uppskattas av kunderna för sin enkla form och sittkomfort. Så här långt har 30 miljoner stolar sålts.
– Fyrtio år är en relativt lång period. Det tycks fortfarande finnas många kunder därute som uppskattar min produkt, vilket jag är glad och stolt över, säger Noboru Nakamura.

Kanske ligger hemligheten i Nakamuras grundinställning till stolar: han tycker inte att de ska vara verktyg som binder och håller kvar den som sitter. Nej, de ska hellre vara redskap som berikar användaren och visuellt ger oss en känsla av en plats där vi kan göra oss av med stress.

De nya upplagorna av POÄNG är tillverkade av mer hållbar bomull och till största delen FSC-certifierat trä i ramen.

ikea_POANG_inspiration_1

Nyhet! POÄNG fåtölj svart/vit 1 295 kr.

Senaste inläggen