INDUSTRIELL – perfekt defekt av Piet Hein Eek

En av vårens efterlängtade kollektioner är INDUSTRIELL, ett nära samarbete mellan den holländske designern Piet Hein Eek och IKEA. Kollektionen bygger på en gemensam idé om att förena hantverk med serieproduktion, att skapa unika och hållbara produkter med en vacker, mänsklig kvalitet.

Piet Hein Eek är ju känd för att använda återvunnet material när han skapar sina möbler, denna strävan och lust att hitta ett värde i det man har som annars skulle gå till spillo är precis densamma som för IKEA! Efter ett första möte i Älmhult bestämde Karin Gustavsson, kreativ ledare på IKEA, och Piet att INDUSTRIELL skulle utgå från produkter av trä, glas, keramik och textil. En stor utmaning var att få fram den personliga handgjorda känslan, den stora vasen i keramik togs t.ex. fram med hjälp av flera handgjorda gjutformar. Enligt Piet är kökshandduken ett av det tydligaste exemplen, han handritade mönstren så att när de sedan vävdes i maskiner blev känslan ändå precis som att någon gjort sitt allra bästa för hand! INDUSTRIELL hylla i förnyelsebar furu är ett annat fint exempel på hur man tar till vara på allt trä som är möjligt. Se mer av INDUSTRIELL här. År 2020 kommer allt trä på IKEA komma från mer hållbara källor, vilket betyder antingen återvunnet trä eller FCS certifierat. – Vi var noga med att använda så mycket av trädet som möjligt, och ta tillvara sådant man skulle kunna kalla defekter som kvistar och skiftningar i ådring och färg. Vår leverantör har ungefär tusen anställda som i vanliga fall tar fram helt perfekta kvistfria furumöbler, så det vi bad om var något helt nytt för dem, säger Karin Gustavsson, kreativ ledare IKEA of Sweden.

Den 6 april kommer INDUSTRIELL kollektionen att finnas på alla varuhus.

Anna Lenskog Belfrage, Livet Hemma redaktionen

Nytt! INDUSTRIELL kollektion, design Piet Hein Eek, INDUSTRIELL hylla 995 kr, INDUSTRIELL fåtölj 1 495 kr, INDUSTRIELL stol 795 kr, INDUSTRIELL bord 2 995 kr, INDUSTRIELL bänk 1 795 kr, INDUSTRIELL vas 199 kr, INDUSTRIELL taklampa 249/299 kr.

Nytt! INDUSTRIELL kökshandduk 69 kr/2st, 100% lin, 100% personligt med handritat mönster!

Nytt! INDUSTRIELL vas 199 kr, terrakotta, gjuten i handgjorda formar.

Nytt! INDUSTRIELL hylla 995 kr, i plywood, tillverkad med minimalt materialspill.

Senaste inläggen