IKEA X Hasselblad

I augusti kommer NORRHASSEL, ett nära samarbete mellan IKEA och det ikoniska kameraföretaget Hasselblad. En kollektion som består av åtta olika motiv av fotograferna Dmitru Ageev, Lars van de Goor, Hans Strand, Bára Prásilová, Ali Rajabi, Tom D. Jones och Joachim Schmeisser, som alla vunnit det prestigefulla Hasselblad Masterpriset för sitt konstnärsskap.

För IKEA är NORRHASSEL en viktig del i det långsiktiga arbetet att göra konst tillgänglig, till ett pris alla har råd med. – Fotografi är en fantastisk konstform för att visa upp världen ur ett personligt perspektiv. I vår tid med sociala medier har fotografiet som uttrycksmedel blivit ännu mer populärt och gör var och en av oss till fotografer! Med NORRHASSEL vill vi inspirera människor att fortsätta fånga världen, samtidigt som dessa fantastiska bilder kan bidra till ett unikt uttryck i ditt hem, säger Marcus Engman, designchef på IKEA. Kollektionen, som är på tillfälligt besök i sex månader, består av affischer i formatet 61×91 cm som passar i RIBBA och LOMVIKEN ramar. Ett av motiven, Rödhårig kvinna kommer färdigramad i ett större format.

Anna Lenskog Belfrage, Livet Hemma redaktionen

Nytt! NORRHASSEL bild 99 kr/st, NORRHASSEL tavla 299 kr/st.

Så snart Ali Rajabi, fotograf, landade i New York kände han sig hemma. Liksom många människor före honom kom han från någon annanstans – i hans fall Teheran. – Mitt fotografi för IKEA är taget på morgonen när allting börjar. Varje morgon när solen går upp är en slags nystart för alla i denna värld, även de som tror att de är förlorade. Jag tror att mörkret leder till ljus, säger Ali.

Nytt! NORRHASSEL bild 99 kr/st, fotograf Ali Rajabi.

– Priset jag tilldelades av Hasselblad finansierade mitt projekt och jag åkte till Island, för att fotografera landskapet från en helikopter, något som jag hade börjat göra några år tidigare. Vi flög ut till kusten, där många sjöfåglar samlas. Plötsligt flög den här fågelflocken under oss. Jag var inte helt förberedd, men tog en serie bilder, och några sekunder senare var fåglarna borta. Allt mitt arbete och alla mina bilder handlar till slut om min kärlek till naturen, berättar fotografen Hans Strand.

Nytt! NORRHASSEL bild 99 kr/st, fotograf Hans Strand.

Fotografen Bára Prásilová är baserad i Prag, Tjeckien. Som perfektionist planerar hon varje bild med precision och gör mycket av sin rekvisita själv. Resultatet är välbalanserat och färgstarkt, surrealistiskt och humoristiskt. – Allt börjar med en idé. Jag har alltid en skissbok med mig, även bredvid sängen om jag får en idé mitt i natten. För mig är det viktigt att bilden har ett starkt tema eller idé, men ljuset och det tekniska betyder också mycket för helheten, berättar hon.

Nytt! NORRHASSEL bild 99 kr/st, fotograf Bára Prásilová.

SparaSpara

Senaste inläggen