IKEA PS 2012: Tillbaka och framåt

I arbetet med IKEA PS 2012 kollektionen har formgivarna blickat tillbaka och låtit sig inspireras av produkter de hittat i IKEA designarkiv i Älmhult och IKEA kataloger från mer än sex decennier. Men de har även blickat framåt, genom att uppdatera och förnya former, funktioner och material. Hållbarhet och återvinning har varit i fokus.

I torsdags var det världspremiär för den nya IKEA PS kollektionen, som säljstartas den 4 maj. Kika på bilderna från minglet här!

 

IKEA PS 2012 servis (skål 15 kr/st, assiett 15 kr/st, djup tallrik 19 kr/st, tallrik 19 kr/st) i svart och vitt består av porslin som egentligen skulle ha kasserats. Men designer Anna Efverlund såg istället möjligheten att med individuellt placerade grafiska prickar dölja små skavanker och märken i lacken. Resultatet: smart resursanvändning och unik design i ett! IKEA PS skål 99 kr/st finns i två versioner i olika material: återvunnen PET-plast och träplastkomposit (WPC). PET är enklare att återvinna, men WPC är miljövänligare att tillverka. Formgivare Marcus Arvonen hoppas att valet man ställs inför kommer att leda till många diskussioner om vår miljö.

IKEA PS 2012 golvlampa 1195 kr i design av Wiebke Braasch är en vidareutveckling av en anspråkslös liten bordslampa från 1965 som Wiebke hittade i designarkivet. Nu med LED-belysning. Karmstolar är verkliga klassiker, IKEA PS 2012 karmstol med hög rygg för 799 kr är formgiven av Ebba Strandmark.

IKEA PS 2012 byrå, design Ehlén Johansson, är tillverkad av snabbväxande furu som gör att mer material kan produceras på mindre tid och sparar in på ömtåliga skogar. Lådorna är målade röda inuti och skapar en snygg kontrast. IKEA PS 2012 byrå med 5 lådor, dörr 2795 kr, sektion med 6 lådor 1200 kr.

IKEA PS 2012 ljusstake i aluminium består av flera delar och kan kombineras på olika sätt. Teknikerna hittade en bra balans mellan design och material och ljusstaken står alltid stabilt. Finns i vitt och i blått, 199 kr/st.

Med IKEA PS 2012 piedestal med tre krukor (299 kr) kan alla människor ha en egen köksträdgård! Även den som bor trångt eller mitt i en storstad. Det var designer Nicolas Cortolezzis tanke med denna piedestal, som förstås också passar för vanliga krukväxter.

Anna Efverlunds tavlor (denna 995 kr) är inspirerade av Lars Norrmans bilder som fanns att köpa på IKEA på 1970-talet. IKEA PS 2012 matta, slätvävd 995 kr, är formgiven av Maria Vinka som älskar klara färger och prickar. Nike Karlsson fick inspiration till soffan i IKEA PS 2012, från gamla metallrörssoffor som är lätta och luftiga, i motsats till många moderna lite tyngre och klumpigare soffor. Den är tillverkad med pocketresår som ger hög komfort och är enkla att återvinna. IKEA PS 2012 soffa kostar 6995 kr, b221xd103, h84 cm.

Lisa J, redaktionen Livet hemma

Senaste inläggen