IKEA öppnar museum i sommar

I sommar öppnar världens första och enda IKEA Museum i Älmhult. Den 30 juni 2016 slår dörrarna upp till ett hus fyllt av design, framgångar, motgångar och människorna bakom IKEA.

När IKEA varuhuset i Älmhult flyttade i november 2012, fick det gamla varuhuset från 1958 ett nytt uppdrag – att bli hem till nya IKEA Museum. I en utställning på fyra våningar har historien bakom och berättelsen om IKEA samlats.

Bland annat får man svaret på varför Ingvar Kamprad ville sälja bra heminredning som de många människorna hade råd med. Det småländska vardagslivet på 1800-talet, hans egen uppväxt på gården Elmtaryd och det svenska samhällets omvandling under 1900-talet ger en hel del ledtrådar. Men det handlar lika mycket om idén om att aldrig stanna upp, att allting alltid kan bli bättre imorgon. Eller som Ingvar Kamprad själv säger: ”Det mesta är ännu ogjort. Underbara framtid.”

Allt började 1943 med en enkel vision: Att skapa en bättre vardag för de många människorna. Men IKEA är långt ifrån en spikrak framgångssaga, utan en dramatisk berättelse som på krokiga vägar med ständigt nya mål i sikte. Förutom historien bjuds besökarna på en insyn i nutid och framtid för IKEA.

Museet har förutom en utställning, en restaurang och en museum-shop med ett sortiment av såväl nya produkter som vintage-föremål – alla med anknytning till historien om IKEA.

TÄVLING! Vinn en resa till öppningen i Älmhult
Sedan en tid tillbaka har IKEA Museum samlat berättelser om bokhyllan BILLY och soffan KLIPPAN: två produkter som finns i många hem världen över. Har du en rolig, personlig eller minnesvärd historia om en av dessa två produkter? Eller kanske båda två? Oavsett vad det är vill vi gärna att du delar med dig av din berättelse. Då har du dessutom möjlighet att bli en av fem vinnare som får ta med sig en vän till invigningen när IKEA Museum öppnar den 30 juni 2016. Läs om tävlingen och IKEA Museum här!

ikea_museum

År 1958 öppnande IKEA Älmhult, som den 30 juni i år blir hem till IKEA Museum.

ikeakatalog1973

IKEA katalogen som den såg ut 1973.

ikea_museum_fasad¨¨

 

 

Senaste inläggen