IKEA dukar kungligt

Nu stundar många av årets vackraste festligheter. Bröllop, skolavslutning, student, dop- och namngivning, födelsedagskalas, midsommar och andra sköna sommarkalas. Det firar vi på Livet Hemma med massor av inspirerande kalastips och festdukningar de kommande veckorna. Och vi startar med ett kungligt kalas! 

I fredags följde vi med kronprinsessparet på officiellt besök i Ockelbo. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel bjöds på middag i Kulturmagasinet på Wij Trädgårdar och fick njuta av en vacker dukning skapad av inredare på IKEA. Trädgårdsmästare Lars Krantz stod för härliga blomsterdekorationer till bordet. Vi frågade vilken atmosfär han ville skapa med blomsterdekorationerna.

– Jag ville hitta en kontrast till Kulturmagasinets lite råa och nakna känsla. Invändigt har lokalen en timmerstomme helt utan färg. Ljusa och lätta textilier från IKEA tillsammans med blomsterdekorationerna skapar en helt ny och varmare känsla i rummet, säger Lars Krantz.

Vad använde du till dekorationerna?

– Jag har monterat päronblom från Wij Trädgårdar på RÖNÅS ljushållare som reser sig fint över bordet. Och eftersom päronträd bara blommar i en vecka nu på våren känns valet både unikt och säsongsbetonat. Samtidigt som de skira päronblommorna med sin vita kalk kompletterar dukningen med porslin och textilier rent stämningsmässigt.

Hur kan jag själv inspireras och fixa den kungliga stilen?

– Genom att arbeta med enkla medel som ljusa textilier och blommor kan du skapa värme och rytm i ett rum. Det förädlar rummet. En lada kan lätt bli ett palats!

Varför tror du att vi vill gå på kalas i en lada i år?

– Närheten till naturen och det enkla lockar. Men vi behöver både staden för dess flärd och puls och landet för dess lugn och trygghet. Att ha ett kalas i en lada förenar de båda.

Den lantliga festen är populär i år och att duka direkt i ladan känns avslappnat och trevligt. Med MASKROS lampa utnyttjas takhöjden i ladan och det bildas en somrig atmosfär. Porslinet för både vardag och fest, 365+, är basen i dukningen som är fullt realistisk för alla som vill applicera den hemma. Vi pratade med Tomas Bolander som är varuhuschef på IKEA Gävle och frågade hur det kommer sig att IKEA är med och dukar till en kunglig fest.

– Det här är en naturlig fortsättning på det kalas vi dukade upp i Wij trädgårdar i samband med det kungliga bröllopet förra året. IKEA är kunglig hovleverantör sedan 1984 och det är därför extra roligt att få duka till fest ikväll. Alla som vill se och handla den kungliga festdukningen är välkomna till varuhuset IKEA Gävle, säger Tomas Bolander.

Jenny G W och Josefina M, Livet Hemma redaktionen

Foto: Annika af Klercker

Du skapar själv den kungliga stilen i en lada nära dig med IKEA 365+ porslin, servetterna VÅRLIGT, MASKROS lampa och RÖNÅS ljushållare.

Skåla kungligt i IKEA 365+ glasserie.

Päronblommans vita kalk kompletterar dukningen och den råa ytan i  Kulturmagasinet på Wij Trädgårdar.

Lars Krantz är trädgårdsmästare på Wij Trädgårdar och har skapat de ljuva blomarrangemangen på bordet.

Inte bara päronträden blommar på Wij Trädgårdar, även tulpanerna står i full blom.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på plats i Ockelbo. I år känns det lantliga festtemat känns helt rätt!

Från och med idag startar även sommarens festligheter på IKEA. På ikea.se kan du få tips av ”Festfixaren” som bjuder på dukningsinspiration till studentskivan, bröllopet, barnkalaset och midsommar. Du som är IKEA FAMILY medlem har dessutom möjlighet att köpa utvalda matbord och stolar till ett reducerat paketpris. Läs mer om festfixaren här! 

Senaste inläggen