IKEA avslöjar kommande samarbeten

Hur kan vi doftsätta hem på helt nya sätt? IKEA avslöjade i onsdags ett nytt samarbete med doftvarumärket Byredo, liksom en rad andra nyheter, däribland en kollektion för unga hem med uppmärksammande Off-White.

I onsdags arrangerades Democratic Design Days i Älmhult där IKEA berättade om de samarbeten och nyheter som är på gång. För första gången kommer man bland annat utforska hur vi kan doftsätta hemma tillsammans med doftvarumärket Byredo, grundat av Ben Gorham som bland annat växt upp i Sverige. Ett samarbete som Marcus Engman, designchef på IKEA, tycker är spännande.
– När vi frågar folk vad som gör ett hem, är doften är en av de viktigaste sakerna, sa Marcus Engman.

Ben Gorhams framgångssaga bygger på hans önskan att knyta dofter till minnen.
– Jag upplever att folk inte tänker så mycket när det gäller dofter, men de är en viktig del av våra liv och hem. Att samarbeta med IKEA kring idén ”osynlig design”, att få folk att tänka kring doft, känns väldigt spännande, säger Ben Gorham.

En som också jobbar i flera dimensioner är amerikanska arkitekten, modedesignern, musikproducenten och DJ Virgil Abloh, bakom modehuset OFF WHITE. Trots att produkterna är planerade till 2019 kunde han inte bärga sig och tog med sin egen version av IKEA kassen till pressvisningen. Kollektionen kommer att handla om ungas utmaningar att skapa hem.
– Pris är en generell barriär för bra design att ta sig in i ungas hem. Jag och mina vänner är utbildade via Tumblr och flöden med bilder på saker som vi sett, men aldrig på riktigt. Mitt mål nu är att göra dem verkliga, så att folk kan bo med bra designade produkter som vi tar fram ihop med IKEA.

Andra samarbeten som togs upp är musikteknikföretaget Teenage Engineering Sound Systems (FREKVENS), stylisten Bea Åkerlund (OMEDELBAR), holländska världsdesignern Piet Hein Eek (INDUSTRIELL), modeskaparen Chris Stamp (SPÄNST), designern Issa Diabité (ÖVERALLT) och artisten James Jarvis.

Johan Igetoft, Livet Hemma redaktionen

Byredo grundades 2006 av Ben Gorham och finns idag på femtio marknader. Kollektionen som görs i samarbete med IKEA beräknas lanseras 2019.

Virgil Ablohs klädmärke Off-White är en provokatör i modevärlden som tillsammans med IKEA ska undersöka hur man kan förändra millenie-generationens hem.

Designern Piet Hein Eek känd för sina återvunna material, svenska Teenage Engineering och stylisten Bea Åkerlund.

Senaste inläggen