Hylla IVAR!

1968 var året då IVAR gjorde entré på IKEA varuhuset som en anonym lagerhylla. När vi förra veckan firade den blivande 50-åringen med en hyllningsutställning fick vi höra den legendariske f.d. designchefen på IKEA, Lennart Ekmarks historia om hur hyllan sedan fick flytta in i finrummet.

Nu 50 år senare är hyllan och den utökade IVAR kollektionen populärare än någonsin. Det tidlöst enkla uttrycket och känslan i naturmaterialet gör att hyllan, skåpen och övriga delar smälter in och känns så självklara i alla sammanhang. Gamla IVAR byråer, hyllor och skåp flyttas runt i olika rum, byter skepnad med en ny färg och nya beslag och blir till moderna blickfång i inredningen. Enkelheten i uttrycket och materialets lättföränderliga yta inbjuder verkligen till kreativitet och egna tolkningar.

I vår inspirationsutställning inför 50-års jubileet hyllade vi IVAR just på detta vis. Genom att kreativt ge möbeln olika uttryck, värdiga en modern ikon. De stilrena väggskåpen lät vi måla ton-i-ton med den putsade väggen i ett modernt monokromt snitt, där den naturliga strukturen tillför ett fint djup och en taktil känsla till inredningen. Även IVAR stolarna och hyllan får ett modernt uttryck med ett lager lasyr, allra finast i avvägd kombination med de trärena ytorna.

På utställningen visade vi även de fina plåtskåpen, framtagna för att uppdatera den klassiska hyllan med en industriell touch. Tidlöst och rejält och en fin lite tuffare kontrast till trästrukturen i övriga delar. Vi inredde alla rum med IVAR förvaring och slogs om igen av det moderna uttrycket hos denna 50 åring. Funktionell, naturlig och föränderlig. Vilken IVAR är du? Vilket handtag väljer du till din låda? Vilken färg eller lasyr på dina skåp? 2068 firar vi IVAR 100 år och ser fram emot att följa IVAR genom hemmen fram till dess!

Pella Hedeby, Livet Hemma redaktionen

IVAR väggskåp med 2 dörrar 595 kr/st. Här DIY målade med utspädd grå väggfärg. Nytt! YPPERLIG värmeljushållare 69 kr/3 st.

IVAR skåp med dörrar 795 kr/st. Snyggt industriellt och funktionellt. De fina plåtskåpen erbjuder förvaring till alla rum och utgör en snygg kontrast mot övriga kollektionens trärena ytor.

IVAR stol 199 kr/st. Ge stolen ett modernt uttryck med ett lager lasyr. Varför inte mixa flera nyanser runt bordet och kombinera med trärena ytor?

Den lilla lagerhyllan får en stilsäker look i svart. DIY laserad med BEHANDLA lasyr 39 kr, IVAR gavel 75 kr/st, IVAR hyllplan 50 kr/st och IVAR låda i grått 149 kr/st. Nytt! TIDVATTEN vas 39 kr och Nytt! YPPERLIG värmeljushållare 69 kr/3 st.

IVAR byrå 895 kr/st. Så enkel att förändra och ge ett eget uttryck. Här har vi monterat ihop 2 byråer med ryggen mot varandra och limmat en canvasduk som kreativ yta ovanpå. Modulen är placerad på hjul för att kunna flyttas runt som avlastningsyta i rummet. Nytt! ÖSTERNÄS läderhandtag 119 kr/2 st.

Idé och styling: Anna Lenskog Belfrage och Pella Hedeby
Fotograf: Ragnar Ómarsson

Senaste inläggen