Hobbyrum: syltfabrik

Var tredje svensk har bakning och matlagning som stort fritidsintresse. Det visar vår undersökning av svenska folkets intressen. Fler och fler uppskattar det handgjorda och hemlagade.

Nu under sensommaren vill många sylta och safta. En egenproducerad chutney, sylt eller marmelad är en trevlig, eftertraktad och miljövänlig present. Förpackningen, att välja tyg, band och texta en etikett, är en del av hantverket. Den avancerade hemmasyltfabrikören säljer lokalt och på handelsplatser som Etsy, bloggar och skriver kokbok. För det är roligt att dela med sig av sitt intresse!

Syltare – Lisa Lönner Pulkkinen bjuder på syltrecept och annat gott i bloggen husmorlisa.blogspot.com. Planerar och renoverar just nu sitt drömkök och lever på fyra kvadrat under tiden. ”Jag har haft intresset för sylt, mat och odling hela mitt liv, för tio år sedan var jag ensam men, nu har det exploderat. Jag började blogga eftersom det var mer effektivt än att mejla recept till mina väninnor. I dag tar bloggen upp halva min arbetstid.” 

Att ha egen syltfabrik tar förstås plats. Men smarta lösningar ger extra utrymme i skåpen och det är fiffigt att jobba på höjden. Med BEKVÄM köksstege når man enkelt översta hyllan. Ett annat knep är att rulla fram en extra arbetsbänk eller två. Till exempel STENSTORP rullbord. Då är det också lätt att rulla undan syltfabriken när man tar en paus i produktionen.

Ge plats för höstens äppleskörd som blir mos i syltfabriken. RATIONELL vägghörnskåpskarusell, 435 kr.

Här står saften på rad i SLOM flaska med kork, 20 kr styck. En nyhet som passar bra i en sylt- och saftfabrik är LIMHAMN hylla i rostfritt stål, 995 kr. SOCKERÄRT vas, 129 kr.

Förpackningen är en del av hantverket som så många njuter av. Gör egna etiketter och vips blir sylten en finfin gåbortspresent! BLANDA BLANK serveringsskål, 49 kr. VÅRLIGT kökshandduk, 49 kr för två stycken. 

Jenny G W, Livet hemma redaktionen

Foto: Carl Kleiner

Scenograf: Fritjof Granström

Stylist: Evelina Bratell

Senaste inläggen