Hobbyrum: miniatyrverkstad

Ungefär 300 000 svenskar har miniatyrer och modeller som hobby. Det visar en ny undersökning av svenska folkets intressen som genomförts på uppdrag av IKEA. Intresset för inredning i liten skala verkar ha ökat senaste året. New York Times intervjuar dockskåpsmakare och flera inredningsbloggar visar möbler i skala 1:12.

Här har vi skapat en verkstad för miniatyrer med arbetsbordet VIKA GRUVAN i fokus. Bordet har inspirerande förvaring under bordsskivan av glas. Vill man vara flera och pyssla är det praktisk med stapelbara pallar som MARIUS

Verkstaden är full av pincetter, limpistoler, förstoringsglas och andra verktyg. Allt material är förvarat i öppna hyllplan och stapelbara lådor för att ge överblick i IVAR förvaringskombination som känns riktigt retro. Rullvagnen BYGEL är laddad med färg och penslar. Den är lätt att rulla fram och fungerar som en liten verkstad i sig!

Skapare av små världar har funnits där sedan begynnelsen, ja i alla fall 1600-talet, då dockskåp började byggas som skådespel i de fina salongerna. Världens mest kända är drottning Marys magnifika arkitektritade dockskåp från 1924 som är en turistattraktion på slottet Windsor. Idag finns även möbler från IKEA som små kopior i dockskåp över hela världen. Se fina dockhusmiljöer hos call-small.blogspot.com, crazy4minis.blogspot.com och skalaminimal.blogspot.com.

Miniatyrmakare – Agneta Ekeberg bygger dockskåpsmöbler och bloggar på skalaminimal.blogspot.com. Hon fastnade för sin hobby på 90-talet och sedan dess har hon märkt hur intresset för hobbyn ökat. ”Jag har alltid varit pysslig av mig och miniatyrskapande är en hobby som innehåller allt; möbelsnickeri, målning, inredning och tryck, men i liten skala. Mycket mindre resurs- och utrymmeskrävande än att göra det på riktigt.” Foto: Annika af Klercker.

Har du ett hobby- eller pysselrum? Lägg gärna upp bilder på din medlemssida!

Jenny G W, Livet hemma redaktionen

I pysselhyllan syns RATIONELL VARIERA kryddhylla med 6 burkar, 139 kr. TROJKA sax set om 3, 9 kr. FIXA penselset, 29 kr för fem stycken. FIXA skruvdragare, 199 kr.

Bordsstrykbrädan JÄLL för 39 kr tar liten plats och funkar lika bra för stora som små kläder. Här omklädd i tyget CHARLOTTA VILD metervara för 39 kr per meter.

Foto: Carl Kleiner

Scenograf: Fritjof Granström

Stylist: Evelina Bratell

Senaste inläggen