HAY och Tom Dixon nya samarbeten

Under nästa år kommer vi att få se en rad spännande samarbeten mellan IKEA och världsetablerade designers. I onsdags avslöjades att två av dem är HAY och Tom Dixon.

I veckan arrangerades Democratic Design Days i Älmhult där man bland annat berättade om kommande nyheter 2017. Bland dem finns kollektionen AVSIKTLIG, skapad ihop med 10-gruppens Tom Hedqvist och IKEA PS 2017 där fokus ligger på en ung storstadspublik som flyttar ofta. Bland samarbetena nästa år finns två världsnamn: danska HAY och Tom Dixon.

Drömprojekt för HAY
Grundarna och formgivarna Mette och Rolf Hay fanns på plats och kunde berätta att samarbetet bland annat resulterat i 70-talet föremål. Allt från möbler till accessoarer. Däribland en ny grön version av den blå IKEA påsen.
– Jag var på väg hem genom centrala Köpenhamn uppfylld av tankar och idéer efter vårt första möte med IKEA. Jag kände direkt att det vore en dröm att få göra något med de blå påsarna och blev extremt glad när IKEA sa ja. Det är en ikon för IKEA och det var mycket generöst att låta oss få arbeta med den. Jag brinner för att få göra föremål vi använder varje dag hemma och den här påsen är verkligen ett sådant.

IKEA_DEMOCRATIC-DESIGN-DAYS_Inspiration_6

Mette Hay berättade på presskonferensen att hon drömt om att få göra en version av den klassiska blå IKEA påsen. Resultatet ser vi nästa år, liksom en mängd andra produkter från IKEA samarbetet med HAY. Bland annat en bänk och lampa.

IKEA_DEMOCRATIC-DESIGN-DAYS_Inspiration_7
IKEA_DEMOCRATIC-DESIGN-DAYS_Inspiration_8

Danska HAY grundades 2002 och har etablerat sig som en ledstjärna för ung skandinavisk formgivning. Deras stil kan beskrivas som ren, okomplicerad och lekfull. Samarbetet med IKEA beskriver Rolf Hay som kreativt.
– IKEA är ett stort företag och vi visste inte vad vi kunde vänta oss, men samarbetet har varit enkelt och helt transparent. Alla frågor vi hade kring siffror eller annat fick vi svar på direkt. Idéer har delats fram och tillbaka helt öppet.

Det är också ett av grundsyftet med samarbetena, enligt Marcus Engman.
– Vi vill använda de bästa hjärnorna i branschen och koppla ihop dem med några av världens bästa utvecklare och leverantörer.

Tom Dixon om nytt möbeltänk
På plats under Democratic Design Days i Älmhult fanns även den brittiska industridesignern Tom Dixon. Han är ett av de tyngsta samtida designnamnen vars föremål ingår i flertalet museisamlingar världen över.

Tom Dixon har specialiserat sig på belysning, möbler och accessoarer. Samarbetet med IKEA är fortfarande i sin linda, men han och Marcus Engman kunde avslöja att de bygger möbler på ett helt nytt revolutionerande sätt.

Precis som att man i bilindustrin kan bygga olika bilmodeller på samma chassi har de utvecklat en svensktillverkad aluminiumstomme för möbler.
– Istället för att byta ut den gamla sängen när du behöver en soffa kommer du att kunna köpa moduler som bygger om stommen till en soffa. Ungefär som en iPhone är en plattform för appar tror vi att andra kommer att använda det här ramverket för att bygga möbler på i framtiden, säger Tom Dixon.

Tom Dixon-serien innehåller en rad olika möjliga möbler och kommer att ha det passande namnet DELAKTIG.

IKEA_DEMOCRATIC-DESIGN-DAYS_Inspiration_2

Den självlärda industridesignern Tom Dixon i samtal med designchefen på IKEA Marcus Engman. I handen håller han en del av det nyutvecklade systemet för att bygga möbler.

Vad innebär Democratic Design, Marcus Engman designchef på IKEA?
– På IKEA gör vi inte bara saker, vi använder design för att göra saker bättre. Vi arbetar med det vi kallar demokratisk design, där vi ser till att våra produkter har god funktion, är vackert formgivna och tål att användas varje dag, samtidigt som de är miljömässigt hållbara – och tillgängliga tack vare låga priser. Utmärkelser som Red DOT visar att vi är på rätt väg.

Democratic Design Days arrangeras en gång om året av IKEA i Älmhult.

Text: Johan Igetoft

Senaste inläggen