Hållbar växtskola – del 2

Igår lärde vi oss om olika förnyelsebara naturmaterial som rotting, vattenhyacint och bambu. Idag följer vi med i processen då en kruka växer fram genom traditionell flätteknik. Skapad av naturen, tillverkad för hand. De kollektioner som tas fram av IKEA i samarbete med lokala hantverkare i Vietnam och Indonesien är en hyllning till naturmaterial och lokalt hantverkskunnande.

Vi börjar Del 2 – hantverket på flodbädden vid Vietnams Mekongdelta. Här torkas vattenhyacinten som ska bli till nya korgar och mattor. På grund av materialets kvalitet kan det här arbetet enbart göras för hand. Det kräver uppmärksamma ögon och händer när hantverkarna trimmar stjälkarna och anpassar varje del så att den passar på rätt sätt. Emellanåt hörs ett poppande ljud som påminner om popcorn som poppas. Det uppstår när man trycker luft ur stjälkarna. Händerna flätar snabbt och produkten börjar ta form. Läs gärna Hållbar växtskola – del 1!

ikea_rottingskola_2_inspiration_1

Vattenhyacint skördas från kanoter där bönder drar upp det starkväxande ogräset. En person skär av rötter och blad och placerar stjälkarna i kanoten, medan en annan binder ihop dem till knippen som selleristjälkar. På flodbrädden, längs en liten väg kantad av kokospalmer, hängs vattenhyacintstjälkarna för att torka. Efter ungefär en vecka i den heta, tropiska solen har den gröna färgen bleknat och stjälkarna är nu naturfärgade och redo att användas.

ikea_rottingskola_2_inspiration_2

Först flätas bottnen. Hantverkaren använder torkad vattenhyacint och sjögräsrep som till en början flätas med en fiskbensteknik som ger ett starkt och slätt resultat.

ikea_rottingskola_2_inspiration_3

När botten är klar står sidorna på tur. Färgad vattenhyacint vävs enligt en så kallad ”risvävsteknik” som har fått sitt namn eftersom resultatet ser ut som små riskorn placerade bredvid varandra. Hantverkarna arbetar sig sedan uppåt utifrån en stomme gjord av pulverlackat stål och sjögräsrep.

ikea_rottingskola_2_inspiration_4

Arbetet avslutas med detaljerna högst upp och produkten trimmas med hjälp av en sax – det enda verktyg som används genom hela flätprocessen.

ikea_rottingskola_2_inspiration_5

Färdiga för leverans. Varje kruka kvalitetskontrolleras och lackas för extra skydd och hållbarhet.

Senaste inläggen