Hållbar växtskola – del 1

I kreativa samarbeten mellan IKEA och lokala hantverkare i Vietnam och Indonesien föds nya spännande kollektioner fram, alla framställda av förnyelsebara hållbara naturmaterial. Det mest spännande med dessa kollektioner är just materialen och hantverket bakom produkterna.

Ofta är det materialen som avgör hur möblerna ser ut, och det finns mycket att lära sig om hållbara naturmaterial. Därför håller vi en liten växtskola här på Livet Hemma! Idag är det Del 1 – materialet vi behandlar, och imorgon får vi lära oss mer om hantverkskunnandet och traditionella tekniker som används.

ikea_vaxtskola_inspiration

Korgar handvävda av vattenhyacint och sjögräs, två naturligt hållbara och förnyelsebara material.

ikea_rottingskola_inspiration_vattenhyacint

Vattenhyacint är en frodig grön vattenväxt som är extremt snabbväxande och förekommer i tropiska vattendrag runt om i världen. När växten torkas blir den ett hållbart material för flätning.

ikea_rottingskola_inspiration_bananvaxt

Bananväxtens starka och fiberrika stammar är idealiska att använda för flätning. Tack vare flätningen kan man använda alla delar av växten, vilka annars vanligtvis förstörs efter att frukten har skördats.

ikea_rottingskola_inspiration_sjogras

Sjögräs är ett av de äldsta materialen som används för flätade produkter i Sydostasien. Det växer längs flodbankar och i leriga områden. Efter torkning blir det ett starkt och flexibelt material.

ikea_rottingskola_inspiration_bambu

Bambu är en av världens mest snabbväxande växter. Det är ett superstarkt material (med en hållfasthet som kan matcha stålets) som är populärt i möbler – inte bara för sin styrka utan också för att det är lätt att forma.

ikea_rottingskola_inspiration_rotting

Rotting är en stor familj växter som främst förekommer i Indonesien som sedan länge varit populär att använda inom möbeltillverkning. Rottingen kokas och torkas därefter i solen innan den formas till olika typer av möbler.

ikea_rottingskola_inspiration_kokospalm

Kokospalmen har sedan urminnes tider använts för olika ändamål. Bladen, barken och kokosnötens yttre skal används i allt från rep till korgar och kvastar.

Senaste inläggen