Ha en LATTJO dag!

På IKEA tycker vi att barnen är de viktigaste människorna i världen.
Idag den 23 oktober lanserar vi LATTJO – en ny lekkollektion som ska inspirera barn och vuxna att leka mer tillsammans!

Hemmet är en jättebra lekplats. Därför vill vi underlätta för så många barn som möjligt att få ett eget utrymme som är lika lekfullt som de själva. Det spelar ingen roll om det är ett eget rum eller ett hörn i vardagsrummet.

Kollektionen LATTJO innehåller allt från kluriga pussel, säckar att hoppa i, till en hel garderob maskeradkläder. Leksaker som uppmuntrar till lek både ute och inne, och inspiration för att få barn och vuxna att leka mer tillsammans. Välkommen till en fantasifull och LATTJO värld!

Ha en LATTJO dag! Nu på söndag, den 25 oktober, välkomnas barn och vuxna till att ha en LATTJO dag på Riddarholmen, i Stockholm. Läs om eventet här!

ikea_lattjo_inspiration_inspiration_1

”Lek är ett universellt språk som löper över gränser och generationer. Genom leken kommer vi närmare varandra och bygger relationer – samtidigt som vi har kul. Och det är minst lika viktigt för vuxna som för barn. Forskning visar att lyckan i att göra något utan ett specifikt syfte, till exempel att leka, minskar stress och stärker vår kreativitet och fantasiförmåga” Nicolas Cortolezzis, produktutvecklare för LATTJO

ikea_lattjo_inspiration_inspiration_2

På IKEA tar vi lek på allvar.
Under 2014 genomförde vi världens största undersökning om lek där nästan 30000 föräldrar och barn i 12 länder intervjuades. Resultatet presenterades i Play Report, en rapport som släpptes i slutet av juni i år.
Det materialet har gett oss massor av insikter om lek och familjeliv.

Så vad fick vi reda på? I allmänhet håller de flesta med om att lek är superviktigt och att hemmet är en bra lekplats. En stor majoritet av föräldrarna önskar dock att de kände sig mer inspirerade på lekfronten. Ett annat hinder som står i vägen för mer lek är det moderna vardagslivet. Stress, långa arbetsdagar och andra måsten har en tendens att ta över och lämnar lite utrymme kvar till lek. Det är just därför vi har skapat LATTJO, en kollektion med syfte att inspirera och göra det möjligt för både barn och vuxna att leka mer – tillsammans. Det tror vi är en hemlighet till ett lite bättre vardagsliv hemma.

– Våra undersökningar visar att hälften av alla vuxna vill hitta sitt inre barn och att både barn och föräldrar vill leka mer tillsammans, säger Maria Thörn, sortimentschef på Barnens IKEA, IKEA of Sweden.

ikea_lattjo_inspiration_inspiration_6

Att leka är barnens heltidsjobb och ett riktigt bra sätt att lära för livet, både när det gäller socialt umgänge, språk, empati och riskbedömning.

– När vi leker tillsammans blir vi mer kreativa, starkare och mer aktiva. Genom lek lär vi oss om världen och varandra, vi testar nya idéer och lär oss att lösa problem, säger Maria Thörn.

ikea_lattjo_inspiration_inspiration_3

När vardagslivet är stressigt med många timmar på jobbet och mycket att göra hemma känns kanske tanken på att leka tillsammans lika långsökt som en lugn måndagsfrukost. Leken ska inte bli ännu ett måste, men ibland kan vi faktiskt bli mindre stressade – och kanske lite gladare – när vi lägger till lek i vardagsrutinerna.

– Jag minns när mina barn var små och hjälpte mig hänga tvätt, och vi gjorde det till en lek. Det tog dubbelt så lång tid men vi hade väldigt kul, och det blev gjort, berättar Maria Thörn.

ikea_lattjo_inspiration_inspiration_5

I slutänden är det väldigt enkelt: Lek handlar framförallt om att ha roligt.

Senaste inläggen