Gästtyckare: IKEA katalogen 2013

Maria Soxbo arbetar som frilansjournalist och är personen bakom en av Sveriges största inredningsbloggar Husligheter. Inför IKEA katalogsläppet 2013 frågade vi Maria vad hon tycker om det nya temat. I år handlar det om livet hemma, på riktigt, och om hur man kan göra det trevligt hemma – utan att det behöver kosta så mycket.

Hej Maria! Vad du tycker om det nya temat?

– Jag tycker att temat är klockrent och ligger i tiden, våra hem blir allt mer viktiga för oss eftersom finans- och klimatkriser får oss att tillbringa mer tid i hemmet – och då vill vi förstås också göra det mesta av våra hem. Förra årets tema, kvadratsmart, kändes visserligen väldigt ”IKEA” men i den katalogen saknade jag kreativiteten som bloggen Livet Hemma står för och jag började nästan tro att katalogen snart skulle ha spelat ut sin roll. Med årets katalog har IKEA lyckats kombinera DIY-idéerna med shoppingen, tummen upp för det.

Har du något favorituppslag ur katalogen?

– Jag har flera, jag gillade arbetsplatsinspirationen med annorlunda tavelupphängning, massor av förvaring och lite ovanlig färgsättning.

Ramar ur RIBBA serien och FÖRHÖJA låda, set om 4, 149 kr.

Marias favorituppslag hittar du på sid 134-135 i IKEA katalogen 2013.

I en rapport som IKEA tog fram inför katalogsläppet 2013 visade det sig att hela 95 procent av svenskarna använder gardiner och nästan varannan svensk byter gardiner efter årstid eller högtid.

Vad är din inställning till gardiner?

– Jag hör fortfarande till den del av befolkningen som föredrar gardinlöst, men det beror nog framför allt på 60-talsarkitekturen i mitt hus som gör sig bäst utan gardiner. Däremot är jag ett fan av att hänga skenor under taket i till exempel sovrummet och hänga tyg från golv till tak längs en hel vägg à la hotell, så min inställning till gardiner är nog framför allt att våga tänka lite längre än den traditionella gardinstången med gardinpar med tillhörande omtag.

Sovrumslyx med tygvåder från golv till tak.

Maria Soxbo hittar du på elle.se med sin blogg Husligheter

Foto: Angelica Engström

Senaste inläggen