Fynd från designarkivet!

BENARP är en sittvänlig fåtölj med mjuka retroformer och extra snyggt benstativ. Ett fynd som gör come back på IKEA i uppdaterad version!

Lika snygg och stilsäker som då, men nättare och sittvänligare än någonsin. BENARP fåtölj syntes första gången i IKEA katalogen 1961. Då hette den GENUA och presenterades som ”en charmfull nykomling med mjuka linjer”. Och kanske är det just de där charmiga, mjuka formerna som gör att det känns helt rätt att återigen hälsa BENARP välkommen till fåtöljgänget på IKEA. 54 år senare.

IKEA_BENARP_orange_inspiration_4

Retrohippt chic gör BENARP sig hemmastadd i såväl ett modernare hem som i en retroinspirerad inredning med en blandning mellan gammalt och nytt.
Nyhet! BENARP fåtölj mörkgrå, 2495 kr, BENARP fåtölj orange, 2495 kr.

ikea_BENARP_fatolj_inspiration_2

Nyhet! BENARP har fått snygga detaljer som tygklädda knappar, en nättare figur, skönare sittkomfort och en behagligare vinkel på ryggstödet.

ikea_GENUA

GENUA hette originalfåtöljen, förlagan till BENARP. Bild: IKEA katalogen 1963.

Historien om BENARP
Återlanseringen av BENARP tog sin början när Jonas Kamprad hittade en musäten fåtölj på gården i Småland. Det var en snygg och bra sittmöbel, värd ett mycket bättre öde än att sluta sina dagar som musmat. Jonas lämnade över fåtöljen till produktspecialisten Glenn Berndtsson på IKEA of Sweden som tidigare återupplivat designfynd som 50-tals klassikern STRANDMON fåtölj och lövformade LÖVBACKEN sidobord. Förlagan till BENARP visade sig vara en tuff nöt att knäcka men efter tre 3D-utskrifter, tre frigolitmodeller satt formen och den musätna fåtöljen GENUA hade blivit nya BENARP. Med skönare sittkomfort, bättre vinkel på ryggstödet, tygklädda knappar och framför allt en nättare design som fungerar tillsammans med moderna möbler i ett hem av idag.

ikea_BENARP_fatolj_inspiration_1

Nyhet! BENARP fåtölj mörkgrå, 2495 kr, BENARP fåtölj orange, 2495 kr.

De flesta gamla godingar som fyndas i designarkivet behöver en ordentlig omgång innan de släpps iväg för att möta 2000-talet. BENARP fåtölj har till exempel fått en nättare figur som passar bättre in i moderna inredningar, en skönare sittkomfort och en behagligare vinkel på ryggstödet. Det snygga benstativet är tillverkat av betsad bok, precis som originalet.

ikea_BENARP_fatolj_inspiration_3

Nyhet! BENARP fåtölj mörkgrå, 2495 kr

Foto: Anna Malmberg

Senaste inläggen