BILLY, har blivit ett forskningsobjekt. Studenter på Stockholms universitet gjorde etnografiska fältarbeten i olika hemmiljöer i stockholmsområdet, observationer på IKEA Kungens Kurva och skapade skulpturobjekt av BILLY. Resultatet - upptäckten av ett samband mellan BILLY och det gyllene snittet.

"/>

Forskare studerar BILLY

Böckernas bokhylla, BILLY, har blivit ett forskningsobjekt. Studenter på Stockholms universitet gjorde etnografiska fältarbeten i olika hemmiljöer i stockholmsområdet, observationer på IKEA Kungens Kurva och skapade skulpturobjekt av BILLY. Resultatet – upptäckten av ett samband mellan BILLY och det gyllene snittet.

Socialantropologen Johan Lindquist och John D. Freyer, Fulbrightstipendiat från School of Art and Art History vid University of Iowa i USA, ledde kursen som gavs på Socialantropolgiska institutionen i samarbete med design och arkitekturfirman UGLYCUTE och Konstfack i Stockholm.

– Genom en intervjustudie har vi upptäckt att det fjärde hyllplanet i BILLY bokhylla med fem hyllor är den som ligger närmast ögonhöjd och den plats där den stora majoriteten skyltar med de böcker, objekt och fotografier som tydligast uttrycker deras strävan efter identitet. Vi kallar det fjärde hyllplanet Den Gyllene Hyllan, säger Johan Lindquist.

– Det mystiska gyllene snittet är ju mytomspunnet. Konsthistoriker hävdar att det gyllene snittet användes bland annat i byggandet av Pyramiderna i Egypten och Parthenon i Grekland. Upptäckten av den Gyllene Hyllan arbetar vidare i denna tanketradition och belyser hur människors strävan efter identitet kommer att sammanstråla med estetik, säger John D. Freyer.

Den älskade bokhyllans fjärde plan är en alltså plats där människor visar upp sig själva, sina drömmar och vem man vill vara. Och nu är det bevisat med forskning. Kul tycker vi på Livet Hemma redaktionen. Vad visar du upp i din BILLY?

Jenny G W, Livet Hemma redaktionen

Johan Lindquist och John D. Freyer åker tunnelbana med ”Lil BILLY”. Läs mer om studien och vad som är på gång på deras blogg. Bland annat auktioneras BILLY-bokhyllan ”Paul” ut på nationaldagen, läs mer om detta här!

Det fjärde hyllplanet i BILLY bokhylla med fem hyllor – Den Gyllene Hyllan – är det hyllplan som mest uttrycker vem du är enligt studien.

 

Foto: Myles Claffey

 

 

Senaste inläggen