Förhandstitt: Unika mattor

I november kommer det att finnas en tillfällig kollektion med återanvända äkta mattor på IKEA, i begränsad upplaga.

Det började med en resa till Istanbul. Anette Lagerkrantz som är sortimentsansvarig för textil på IKEA Sverige berättar:

– Vi var hos en leverantör som visade oss en samling mattor som var mellan 20 och 50 år gamla. Mattorna var helt fantastiska, vi blev förälskade i dem allihop. Och som matthandlarna i Turkiet säger: om kunden inte blir kär i en matta är det ingen idé att försöka få honom eller henne att köpa den! 

Förälskelsen ledde till att det i höst finns en alldeles unik kollektion mattor på de svenska varuhusen. Kollektionen är en blandning av gammalt och nytt, med traditionella mönster i nya kombinationer och färgställningar. Några av mattorna är gjorda i lapptäcksteknik, där man helt enkelt fogat samman de vackraste delarna från gamla, nötta kelimmattor. Andra mattor har fått nytt liv genom infärgning.

Anette Lagerkrantz säger:

– Det är något speciellt med dessa mattor, som man inte riktigt kan sätta fingret på. Men jag tror att det handlar om att man kan känna att varje matta har sin egen historia.

Mattorna, som alla har turkiskt ursprung och är av 100% ull, har fått namnet SILKEBORG. Mattorna och kuddfodralen KEYLA i samma material finns endast i ett begränsat antal, med säljstart den 11 november.

Fotograf: Patric Johansson

Stylist: Jacob Hertzell

Senaste inläggen