Parkliv, gästkock på Livet Hemma.

"/>

Fixa fisk

Alla gillar lax brukar man säga, och det stämmer nog faktiskt. Både barn och vuxna, även de som inte är så förtjusta i fisk gillar den milda laxsmaken. Denna gjord i ugn går fort och lätt och serveras med primörgrönsaker och matiga krutonger. 
Glad vår!

Olle från Restaurang Parkliv, gästkock på Livet Hemma.

Uppdukat på marmorbänken ser du alla ingredienser:

RÖRA Mortel med stöt, 79 kr, BLANDA Serveringsskål, 19 kr

GRATINERA Ugns-/ och serveringsform set om 2, 39 kr

MAGASIN Skärbräda set om 2, 39 kr

GALEJ Värmeljushållare, 9 kr/ 4 styck, MANDEL Kruka, 15 kr

IKEA 365+ Kryddkvarn, 49 kr, DROPPAR Kryddburk, 19 kr/2 st

ORDNING Våg, 189 kr, LÖJA Bestick 24 delar, 299 kr

STRÄNGNÄS Ljushållare, 19 kr, IKEA 365+ Assiett, 35 kr

GYNNSAM Skalkniv, 79 kr, FAVORIT Gryta med lock, 329 kr

 

Sotad laxsida på krispig primörsallad med sparris, fänkål, knippmorötter, rädisor och krutonger samt sardellcréme

recept för 4 pers

Sotad laxsida:

800g färsk lax (hel sida med skinn)

2 msk vardera av svart-, vit- och citronpeppar

2 msk fänkålsfrön

2 msk dillfrön

2 msk paprikapulver

2 msk socker

2 msk salt 

rapsolja

Blanda alla kryddor samt mortla eller mixa dem. Gör mycket på en gång, kryddblandningen förvaras bäst i burk med lock.

Värm upp ugnen till 200g. Gnid in kryddblandningen på laxsidan (ej skinnsidan). Baka den i ugnen på oljad ugnsplåt med skinnsidan upp på 200 grader i cirka 15-20 min. Har man tillgång till temperatur sticka är det bra! När laxen når 49 graders innertemperatur är den klar.

Brödkrutonger:

100 g ljust formbröd (eller överblivet ljust favoritbröd)

1 msk olivolja

timjan

flingsalt

peppar

Skiva brödet i kuber c:a 2×2 cm. Blanda försiktigt brödkuberna med olivolja och timjan samt flingsalt och svartpeppar. Rosta brödkrutongerna i ugn på 200 grader i c:a 10 min tillsammans med laxen.

Primörsallad:

12 st knippmorötter 

8st färska sparrisar 

200g rädisor 

1 fänkålshuvud 

1 huvud romansallad (grovt skivat)

olivolja

saft från 1/4 citron

50 g parmesan

100 g brödkrutonger

Sparrisen och morötterna ångkokas i STABIL Ånginsats 39 kr.

Ångkoka morötterna och sparrisen i lättsaltat vatten i cirka 2-3 min. 

Kyl av i isbad för att bevara krispighet. Skölj rädisorna och fänkålen noga och skiva dem tunt, helst på mandolin. Skölj och skiva romansalladen i grova bitar.

Blanda alla ingredienser och lägg upp på ditt favoritfat. Rippla över citron och olivolja samt färskriven parmesan. Garnera med krutongerna.

Sardellcréme:

2 äggulor

1 tsk dijonsenap

3 raka sardellfiléer, finhackade

1 msk färsk persilja, finhackad

2 dl rapsolja

saft från 1/4 citron

salt

peppar

Finhacka sardellerna och persiljan. 

Vispa äggula och senap samt tillsätt oljan försiktigt. Vispa hela tiden så att det inte skär sig. Blanda i de finhackade sardellerna och persiljan. Smaka av med citron, salt och peppar. Servera dressingen i en liten skål till laxen och salladen.

Laxen serveras direkt från ugnen i KONCIS ugnsform 89 kr

primörsalladen får ta plats på bordet upplagd på serveringsfatet 

TRIVSAM 119 krDELIKAT Serveringsbestick 99 kr/paret

Sardellcremen passar fint i STRÄNGNÄS ljushållare, 19 kr.

Anna L-B, Livet Hemma redaktionen

Matbild samt ingredienser, foto: Nina Broberg

Senaste inläggen