Finklädd gå-bort-blomma

Månaden före jul när kalasen duggar tätt är det skönt att ha förberett sig med enkla men personliga gå-bort-presenter. Att få blommor av många på en gång kan vara stressigt för en värd eller värdinna som får brått att ta fram husets alla befintliga och obefintliga vaser medan de hälsar på nästa gäst. Därför är det en fin tanke att komma med en “färdigvasad” blomma.

Här har vi satt ner knoppande hyacintlökar med jord och allt i en CHARMÖR mugg och lagt lite vitmossa på toppen. Knyt ett juligt snöre om koppen, och voilà, färdigt! Ett fång snittamaryllis i emaljkannan SOCKERÄRT blir ett vack­ert och uppskattat julstilleben på vilket bord som helst.

Att sätta lökar

Hyacinter: Att driva upp egna lökar tar sin lilla tid, ca 10 veckor, och priset är ungefär detsamma som för redan färdigdrivna lökar. Om du inte vill ha kvar krukan, utan sätta blomman i vas, skölj bara bort jorden och låt rötterna stå i vatten, all näring som blomman behöver finns i löken. Vattna måttligt, löken ska inte vara blöt. Den vill gärna placeras ljust, men inte i direkt solljus.

Amaryllis: Lökarna drivs i glas eller jord. Amaryllisen vill ha ungefär 2 cm jord runt löken. Låt en tredjedel av löken sticka fram ur jorden. Genomvattna efter planterin­gen. Vattna sen sparsamt tills knoppen kommit helt upp ur löken. Det tar 4-8 veckor för de flesta Amaryllis-sorter att börja blomma. Driver du upp den i glasvas sätter du löken så att enbart rötterna kommer i kontakt med vattnet.

CHARMÖR Mugg 19 kr

SOCKERÄRT Vas 199 kr

SNÖVITA Band 29 kr

HYACINTHUS Hyacint, 9 kr

Senaste inläggen