Fina fisken med SJÖRAPPORT

IKEA lanserar riktigt goda nyheter för alla som älskar fisk och skaldjur! MSC- och ASC-märkt lax, räkor och tångkorn ingår i den nya välsmakande serien SJÖRAPPORT. Gott i dubbel bemärkelse, som lämnar en skön magkänsla.

För den som vill ha inspiration och hjälp med att laga god och nyttig mat, finns kokboken ”Från kalla vatten” som tagits fram just för denna produktserie. I den finns recept på bland annat färska vårrullar med savoykål och räkor, samt sparrissallad med tångkorn! Se ett urval av recept längre ner, perfekt att bjuda på i påsk.

MSC är en global miljömärkning av vildfångad fisk och skaldjur som visar att fiskeriet är välskött och fisken har fångats med minimal inverkan på havsmiljön. En certifiering som säkerställer hållbart fiske och bidrar till levande hav helt enkelt!

ASC är en internationell hållbarhetsmärkning för odlade fisk- och skaldjursprodukter som granskar miljö- och sociala aspekter i fisk- och skaldjursodlingar så att de är ansvarsfulla och välskötta.

MSC och ASC certifieringsprogram är globalt erkända som världens mest trovärdiga, vetenskapligt grundade standarder för hållbart och ansvarsfullt producerad fisk och skaldjur.

I den här kokboken hittar du recept på allt från gravad lax och het, mustig räkbuljong till vegetariska rätter med tångkorn och nya sätt att servera inlagd sill. Nyhet! SJÖRAPPORT bok, Från kalla vatten IKEA FAMILY pris 79 kr (ord. pris 149 kr)

Laxen är ASC-certifierad och kommer från ansvarsfulla odlingar. Nyhet! SJÖRAPPORT kallrökt laxfilé ASC-certifierad/fryst ca 300g, 269 kr/kg.

SOTAD LAXFILÉ MED RÖDBETOR OCH PICKLADE SENAPSFRÖN
Laxen bör få en sotad färg, men inte bli genomstekt. Servera salladen ljummen eller kall. Variera rödbetorna med till exempel kokt kall potatis.

INGREDIENSER 4 PERS. (FÖRRÄTT)
Ca 300 g kallrökt laxfilé
2 msk socker
4 gulbetor
4 polkabetor
4 inlagda hela gurkor
1 msk olivolja
Salt och peppar
Picklade senapsfrön
Blandade färska örter

GÖR SÅ HÄR
1. Skär laxbiten på längden i två rektangulära bitar. Gnid in bitarna i socker på båda sidor. Värm en torr stekpanna (utan fett) och sota laxen hastigt. Bitarna bör få en sotad färg, men ska inte bli genomstekta. Ställ åt sidan.
2. Koka rödbetorna med skal i lättsaltat vatten tills de blir mjuka. Skölj i kallt vatten och ta bort skalet med fingrarna. Låt svalna.
3. Skär gurkorna och de kokta rödbetorna i bitar. Blanda med olivolja samt lite salt och peppar.
4. Skär laxen i skivor och servera med rödbets- och gurksalladen, picklade senapsfrön, färska örter och pepparrotscrème.

Nyhet! SJÖRAPPORT räkor med skal MSC-certifierad/fryst 500g 49 kr. Räkorna (MSC-certifierade) har fångats med full spårbarhet till en hållbar källa

CHILIFRÄSTA RÄKOR MED VITLÖK
En toppenrätt för utflykter eftersom den kan tillagas över öppen eld. Kom ihåg att räkorna inte ska stekas för länge eftersom de då kan bli sega.

INGREDIENSER 4 PERS. (FÖRRÄTT)
1 påse (500g) räkor med skal
Röd chilipeppar, 2 st
2–3 klyftor vitlök
100–200 ml olja
Salt och svartpeppar
50 ml hackad bladpersilja
Saften av en halv citron
Grillat eller rostat bröd till servering

GÖR SÅ HÄR
1. Tina och skala räkorna. Skiva chili och vitlök tunt.
2. Hetta upp olja i en stekpanna. Fräs räkor, chili och vitlök på hög värme i en minut eller tills de börjar ta färg. Smaka av med salt och peppar.
3. Flytta stekpannan från värmen och vänd ner persiljan. Pressa lite citronsaft över räkorna och servera med grillat eller rostat bröd.

Nyhet! SJÖRAPPORT tångkorn, svart 85g 15 kr. Tångkornen är framställda av tång, en alg som på ett hållbart sätt skördas från havsbottnen. Med sin varsamt balanserade sälta utgör tångkornen ett mångsidigt sällskap till andra SJÖRAPPORT produkter, men även till knäckebröd, krustader, ostpajer samt en mängd andra rätter.

SPARRISSALLAD MED TÅNGKORN
Mathavre/matvete gör salladen lite mer mättande, men kan utelämnas om du vill. Använd din egen favoritkryddmix.

INGREDIENSER 4 PERS. (FÖRRÄTT)
2 buntar (à ca 250 g) grön sparris
Salt
1 knippe salladslök
Olja till stekning
1 dl mathavre eller matvete
1 msk vinäger
2–3 msk rapsolja eller olivolja
En nypa kryddmix med äpple, fänkål och rödlök
0,5-1 dl crème fraiche
Ca. ½ burk (lite drygt 40 g) tångkorn

GÖR SÅ HÄR
1. Trimma sparrisen och koka den i lättsaltat vatten i ungefär en minut – den ska fortfarande ha tuggmotstånd. Häll av kokvattnet och låt sparrisen svalna i kallt isvatten.
2. Hacka salladslöken och fräs i stekpannan tillsammans med olja tills den får lite färg.
3. Koka mathavren/matvetet enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av kokvattnet och stek mathavren/matvetet lätt krispiga i en stekpanna tillsammans med lite olja.
4. Lägg upp sparris och salladslök på ett stort fat. Blanda vinäger, olja och kryddmix till en vinägrett och ringla över. Klicka på crème fraiche och tångkorn.

Nyhet! SJÖRAPPORT serie. Räkor med skal MSC-certifierad/fryst 500g, 49 kr, skalade räkor MSC-certifierad/fryst 250 g, 69 kr, tångkorn 15 kr, bok Från kalla vatten IKEA FAMILY pris 79 kr (ord. pris 149 kr).

Senaste inläggen