Enkel och lyxig nyårsbuffé

En nyårsfest i stan och en underbart generös skaldjursbuffé ser jag fram emot när vi firar av 2010. Vi dukar upp en lyxig nyårsdukning för en billig peng och satsar istället lite extra på maten.

Basen i dukningen är tyget AINA i blekt vitt som matchas med serveringsfatet SMARTA och tallrikar från serien IKEA 365+. Dukningen i vitt och klarglas sätter den vackra maten i fokus och när gästerna är många är det perfekt med glas och porslin från IKEA. Vackra champagneglas, gnistrande vitt porslin och is blandas med knallröda hummrar, ostron och en rykande het musselsoppa. Vi använder GLIMMA ljushållare som små portionsformar där en liten mumsbit får plats och serverar krabba och räkor på höjden med hjälp av uppläggningsfatet IKEA 365+ i 3 våningar. 

Ulrika Högberg från Hammarströms Fisk ger oss enkla tips på hur man dukar upp en snabb skaldjursbuffé till Nyår.
– Det absolut bästa med att bjuda på skaldjur är att det kräver minimalt med jobb av värden eller värdinnan. Nästan ingenting behöver tillagas och dom goda såserna kan man göra dagarna innan, säger Ulrika nöjt. Hummer är en självklarhet på nyår, färska eller rökta räkor är alltid uppskattat, likaså krabba och havskräftor. Ostron ger en lyxig känsla, men man behöver inte så många. Oftast brukar man bara äta ett par stycken. Lägg upp ostronen på ett fat av is, garnera enkelt med några citronklyftor. Ett annat kul tips är att fråga din fiskaffär om dom har tång, det är vackert att dekorera med. Om man dessutom kokar den svarta tången i vatten skiftar den färg till en härlig grön. Alla skaldjur trivs bäst med lite is och då håller dom sig fräscha under en lång middag. Komplettera buffén med bröd och ostar så blir gästerna garanterat mätta och nöjda, säger Ulrika.

Vill man ha en varm och billig rätt på bordet rekommenderar Ulrika att göra en snabb Moules Marinière och delar med sig av sitt bästa recept.

Moules Marinière
Vinkokta musslor, 4 portioner.
1 schalottenlök
4 klyftor vitlök
1 msk smör eller margarin
2 dl torrt vitt vin + 1 dl vatten
1/2-1 dl klippt persilja
1 krm grovmalen vit- eller svartpeppar
3 dl grädde

Tillagning
Endast levande musslor kan användas. Kontrollera att de är slutna eller att de sluter sig när du knackar på skalet.
Borsta eller skrapa skalen rena och drag bort skägget. Skölj musslorna väl. Skala och hacka schalottenlöken och
vitlöken. Använd en rymlig gryta, ca 4 liter. Fräs först löken i matfettet. Tillsätt vin och vatten, persilja och peppar. Koka
upp alltihopa. Lägg i musslorna och koka dem på stark värme under lock till skalen öppnar sig, ca 5 minuter. Skaka
grytan ett par gånger. Red av med grädden. Servera musslorna med sitt spad i djupa tallrikar eller skålar.

Gott Nytt År!
Hanna Meijer, Livet Hemma Redaktionen

LÄMPLIG Skärbräda, 99 kr

GLIMMA Ljushållare, 6 st, 19 kr

IKEA 365+ Skål, 29 kr

IKEA 365+ Uppläggningsfat 3 våningar, 149 kr

MIXTUR Pajform, 49 kr

SMARTA Serveringsfat, 89 kr

IKEA PS BJUDA Karaff, 99 kr

LÄRD Bestick 24 delar, 249 kr

AINA Metervara, 59 kr/ m

 

Tack till Hammarströms Fisk

Fotograf: Patric Johansson

Senaste inläggen