En historisk dag!

Igår öppnade IKEA Museum i Älmhult – 7000 kvadratmeter svensk designhistoria blandat med framtidsvisioner, köttbullerestaurang och museishop. Ingvar Kamprad och många fler nyfikna kom redan på premiären!

– I sjuttio år har människor bjudit in IKEA till sina hem. Från och med nu kan vi äntligen välkomna dem hem till oss, säger Cia Eriksson, kreativ ledare för IKEA Museum.

Det har tagit nästan tre år av noga planering, idog research och intensiv skattjakt efter IKEA vintage i hela Sverige för att levandegöra berättelsen om hur IKEA blev vad det är idag ­– och om vad IKEA kan vara imorgon.
– Den största utmaningen har varit att välja, och att välja bort, berättelser för att tydliggöra den röda tråden: hur IKEA gör det möjligt erbjuda god design till ett lågt pris och med så låg miljöbelastning som möjligt. Och att återge vår själ på ett spännande och inspirerande sätt för att göra besöket värdefullt för så många som möjligt, fortsätter Cia Eriksson.

IKEA_museuminvigning_inspiration_6 Cia Eriksson kreativ ledare IKEA Museum

Huset bjuder på en hel del igenkänning, berättar Cia Eriksson, kreativ ledare för IKEA Museum. ”Att skapa IKEA Musem är det roligaste jag gjort”.

IKEA_museuminvigning_inspiration_3 invigning IKEA Museum

Växjöskolornas Musikkår inledde festligheterna vid invigningen, vilket Ingvar Kamprad betraktade från balkongen. Kåren promenerade samma väg som de gjorde för snart 60 år sedan när det första IKEA varuhuset invigdes.

IKEA_museuminvigning_inspiration_2 IKEA Museum köttbullar

Igår var det äntligen dags att låta nyfikna, imponerade och inte sällan nostalgiska besökare från såväl Älmhult som Kina vandra genom det svenska folkhemmet, ta del av designprocessen, bli fotograferade på omslaget till IKEA katalogen, lära känna Ingvar Kamprad och välja bland fem sorters köttbullar.
– Otroligt kul att så många kom och var glada över vad de såg. Och ännu mer fantastiskt att de vill komma tillbaka till vad jag och mina kollegor skapat tillsammans, säger Cia Eriksson.

IKEA_museuminvigning_inspiration_9 utställning IKEA Museum
IKEA_museuminvigning_inspiration_7 IKEA Museum Familjen Lu

Familjen Lu valde att lämna Stockholm för Småland när de fick höra om öppningen av IKEA Museum.

IKEA_museuminvigning_inspiration_1 IKEA Museum utställning

”Att promenera genom utställningen var som att gå igenom sitt eget liv”, tyckte Gunvor Franzén och Lena Johansson som njöt av besöket och samtidigt ville hylla vad IKEA betytt för Älmhult, Lenas födelseort.

IKEA_museuminvigning_inspiration_8

IKEA Museum ligger på IKEAgatan i Älmhult och har öppet varje dag 10-19. Läs gärna mer på ikeamuseum.com.

Samtidigt som museichefen Carina Kloek-Malmsten talade i Älmhult släpptes ballonger i Danderyd norr om Stockholm för att fira det senaste tillskottet i IKEA familjen: IKEA Service och pick-up. Ett nytt kapitel i berättelsen om IKEA har inletts, eller som Ingvar Kamprad har sagt: ”Det mesta är ännu ogjort. Underbara framtid!”

Senaste inläggen